Statuu indijskog heroja za nezavisnost Sardara Valabhaija Patela dvostruko višu od Kipa slobode u Njujorku, na predstavljanju u sredu čuvaće hiljade policajaca zbog očekivanog protesta lokalne zajednice.

Spekatakularno predstavljanje monumentalne statute od 182 metra uz učešće borbenih aviona i helikoptera koji bi trebalo da je zaspu cvećem, palo je u drugi plan zbog najave protesta. Nezadovoljni meštani traže kompenzaciju za zemlju koja im je oduzeta kako bi se postavila "Statua jedinstva".

Lokalne vlasti indijske države Gudžarat tvrde da je 185 porodica koje su se iselile zbog spomenika dobilo kao odštetu 475 hektara nove zemlje.

PROČITAJTE JOŠ - NOVO OTKRIĆE: Ponađen tunel ispod Mesečeve piramide u Meksiku

Za izgradnju statue indijskog heroja za nezavisnost Sardara Valabhaija Patela potrošeno je više od 350 miliona evra i četiri godine rada.

Lokalni šef policije Abaj Čudasma kaže da će više od 5.000 policajaca biti raspoređeno na različitim punktovima u prečniku od 10 kilometara od mesta gde se spomenik nalazi.


Velelepni spomenik koji osim što dvostruko viši od Kipa Slobode u Njujorku daleko nadmašuje i statuu Bude u kineskoj provinciji Henan koja kao druga po veličini ima samo 128 metara.

(RTS)