AMERIČKI predsednik saopštio je da razmatra petoro kandidata za novog ambasadora SAD u Ujedinjenim nacijama.

Dan pošto je Niki Hejli podnela ostavku na ovo mesto Donald Tramp nije precizirao o kojih pet imena se radi, ali je istakao da bi njegova kćerka Ivanka, čiji je suprug Džerad Kušner savetnik u Beloj kući, bila "fantastičan" ambasador. Ali, dodao je da bi onda bio "optužen za nepotizam".

Zato je u prvi plan među kandidatima za UN istakao Dajnu Pauel iz "Goldman Saksa", koja je, inače, blisko sarađivala sa Ivankom Tramp i njenim suprugom. Dajna Pauel je Belu kuću napustila u januaru da bi se pridružila rukovodstvu "Goldman Saksa".

Nekada visoko pozicionirana u administraciji bivšeg predsednika SAD Džordža Buša, Pauelova je tokom boravka u Beloj kući bila bliska sa Trampovom kćerkom i njenim suprugom, koji se intenzivno bave palestinsko-izraelskim mirovnim sporazumom.

PROČITAJTE JOŠ - Hejli otišla ali ostala uz Trampa

- Dajna je svakako osoba koju bih razmotrio, ona je zapravo već u igri - rekao je Tramp novinarima i dodao da ima još kandidata. - Čuo sam mnogo imena.

Ipak, ta druga imena nije pominjao. Saopštio je, međutim, da Rik Garnel, američki ambasador u Nemačkoj, koji je svojim izjavama podigao dosta obrva u Berlinu, nije među kandidatima:

- On obavlja odličan posao u Nemačkoj. Radije bih Rika zadržao tamo - rekao je Tramp, odgovarajući tako na podršku koju je Garnel, inače nekadašnji portparol Džona Boltona u vreme kad je bio ambasador SAD u UN, dobio za novu poziciju iz američkih konzervativnih krugova.

IZRAEL NAJVIŠE ŽALI ZBOG ODLASKA HEJLI

HEJLIJEVA se 13 puta založila u UN za Izrael, pa izraelski mediji komentarišu da će najviše nedostajati Vladi Izraela i proizraelskom lobiju u SAD. Otkako je ona ambasadorka u UN, Tramp je odlučio da preseli ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, smanjio američku pomoć Palestincima i povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom.