MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKI avion IL-20 sa 15 članova posade oboren je u ponedeljak oko 22 sata raketom S-200 sirijskih PVO nad Sredozemnim morem, ali odgovornost snosi Izrael čiji su avioni isprovocirali opasnu situaciju, izjavio je general-major Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane RF.

Izraelski borbeni avioni f-16 su namerno leteli iza ruskog aviona koji je krenuo da sleti u rusku bazu Hmejmim u Latakiji. Prikrivajući se iza znatno većeg IL-20 četiri izraelska F-16 ispaljivali su rakete na šta je odgovorio sirijski PVO i nenamerno pogodio ruski avion koji se srušio.

Iako postoji dogovor o izbegavanju opasnih situacija, Izrael nije informisao Ruse o nameri da će raketirati sirijske objekte, već je samo minutu pre raketnog udara preko specijalne veze obavestio ruski štab o ovoj akciji. To je bilo prekratko vreme da se ruski avion povuče u bezbednu zonu.

PROČITAJTE JOŠ - Sirija ispalila 100 raketa na izraelske avione


Komandni punkt u ruskoj bazi Hmejmim izgubio je vezu sa avionom dok se nalazio nad Sredozemnim morem, 35 kilometara daleko od obale Sirije. U Ministarstvu odbrane RF su odmah saopštili da je njihov avion nestao sa radara u vreme napada izraelskih aviona na sirijsku provinciju Latakija. U to vreme se u tom rejonu nalazila i francuska fregata "Overnj", ali u francuskom ministarstvu odbrane kažu da oni nisu učestvovali u incidentu sa ruskim avionom IL-20.

I predstavnici Pentagona tvrde da ni oni nisu učestvovali u napadu na objekte u Latakiji.

Mada su u Izraelu u utorak dugo izbegavali da komentarišu tvrdnje ruskog ministarstva, zna se da su njihovi avioni u ponedeljak uveče gađali hemijske fabrike, fabriku aluminijuma, kao i elektranu "Sakubi". Sirijci tvrde da su uspeli da obore jedan broj izraelskih raketa.

IL - 20, ČUJE I VIDI AVION IL-20 služi ne samo za dobijanje radioelektronskih informacija već i za radioelektronsku borbu. Baš taj tip aviona je vrlo uspešno kordinisao gađanje ruskim raketama "kalibar". Opremljen je moćnim radarom, kao i uređajima za foto-snimke. Prvi takvi avioni napravljeni su u sovjetsko vreme, još 1968. godine.

Izrael je i ranije gađao razne objekte u Siriji. Krajem jula njihovi lovci su oborili jedan sirijski avion Su-22. U Izraelu su tvrdili da je taj avion ušao u njihov vazdušni prostor.

Mediji u Izraelu u utorak su navodili da je vlada premijera Benjamina Netanijahua u "stalnom kontaktu" sa Rusima i da su Moskvi dati svi podaci o incidentu. Po podne su telefonom razgovarali Netanijahu i Putin.

General Konašenkov je u utorak izjavio da Ministarstvo odbrane zadržava pravo na adekvatnu reakciju posle ovog slučaja u kojem je po svemu sudeći poginula 15 građana Rusije, odnosno cela posada IL-20.

Kad je u ponedeljak pronađeno mesto pada aviona koje je udaljeno 27 kilometara od grada Banis u provinciji Latakija, osam ruskih brodova tražilo je ostatke letilice i tela članova posade. U utorak po podne su iz vode izvučeni delovi tela poginulih, kao i prve krhotine aviona.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu telefonirao je u utorak izraelskom kolegi Avigdoru Libermanu i kazao mu da krivicu za smrtonosni incident snosi Izrael zbog neodgovornog ponašanja vazdušnih oružanih snaga te zemlje. Istovremeno, rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je na razgovor izraelskog ambasadora u Moskvi Gerija Korena.

I do sada je rusko ministarstvo više puta upozoravalo Izrael da se uzdrži od udara po sirijskoj teritoriji, jer na taj način stvara opasnost za ruske vojnike i oficire.

Šojgu je otvoreno rekao Libermanu da Rusija ostavlja sebi pravo na odgovor.


DA SE RAZJASNI

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je obaranje ruskog vojnog aviona sirijskom raketom posledica "spleta tragičnih okolnosti" i da je neophodno da se ceo slučaj razjasni.


IZRAEL ŽALI ALI I OPTUŽUJE "ASADOV REŽIM"

IZRAEL je izrazio žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona koji je oboren nad Sirijom, ali je odgovornim za incident proglasio "Asadov režim", rekavši da je sirijski predsednik u "potpunosti odgovoran". Potvrđeno je i da je izraelska vojska napala postrojenje u kome se proizvodilo "precizno smrtonosno oružje" koje je navodno trebalo da bude transferisano libanskom Hezbolahu u ime Irana. Izrael navodi i da su njihovi avioni "bili već u vazdušnom prostoru Izraela" kada je oboren ruski avion, a da je sirijska protivvazdušna odbrana "pucala nasumično", te da se nije trudila da utvrdi da ruski avioni nisu uzleteli.