LOVEĆI veštice, Evropski parlament je ovih dana na lomači potpalio krhke grede iz temelja na kojima počiva sama Unija. Javno suđenje u kafkijanskom procesu protiv mađarskog premijera Viktora Orbana moglo bi vrlo brzo da se okrene u narodni plebiscit protiv samih tužitelja.

Tačno je da se odnos Budimpešte i Brisela prema migrantima razlikuje. Tačno je i to da nemaju isti pogled na porodicu, hrišćanstvo, tradiciju. Istina je da im se ne podudaraju ni vizije o budućnosti EU. Ali ne mora da znači da je tačna vizija Brisela, a ne Budimpešte.

Treba poštovati pravila kluba, ali nije ispravno to što se pravila kluba menjaju bez konsultovanja članova. Migranti su dobar primer za to. Šengenske paragrafe preko noći pojeo je mrak, u kome sada love one veštice.


PROČITAJTE JOŠ:
Brisel kažnjava Orbana

Predsednik Evropske komisije kaže da su Evropskoj uniji potrebni kvalifikovani migranti. Za to nije tražio mišljenje od Orbana, niti je Mađarska tako nešto potpisivala kada je pristupala Uniji. Ko onda krši pravila?

Umesto da čuje glas naroda i bar delom promeni principe na kojima tvrdoglavo insistira, EU ne dozvoljava kritičko mišljenje i istrajava na preživeloj politici s kraja prošlog veka, koja u sudaru sa potpuno izmenjenim savremenim svetskim izazovima njoj samoj najviše šteti.

Odgovor na pitanje kako će se sve ovo završiti dao je upravo mađarski premijer Orban, koji je poručio da će predstojeći evropski izbori pokazati ko je u pravu. Na glasanju za osudu, odnos snaga bio je nešto više od dve trećine protiv njega i oko jedne trećine "za".

Sve upućuje na to da će se ta razlika neumitno smanjivati u korist ovih drugih. Jer, ne postoji druga prilika za prvi utisak.