BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


MAĐARSKA neće ostati bez prava glasa posle rezolucije Evropskog parlamenta kojom se od članica traži da utvrde da li Budimpešta politikom premijera Orbana krši osnovna prava na kojima počiva EU, Poljska i Češka su prve poručile da neće dati glas za kažnjavanje suseda.

A onda su i ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Salvini i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe stali u petak demonstrativno iza mađarskog premijera.

- Uveren sam da ćemo za nekoliko meseci zajedno sa Orbanom vladati - poručio je Salvini.

Procedura predviđa da Evropski savet zakaže raspravu na kojoj se sve odluke donose konsenzusom, što znači da Mađarska neće moći da bude proglašena krivom. Nešto slično se dešavalo u decembru prošle godine, kada je Evropska komisija pokrenula isti postupak protiv Poljske, nezadovoljna njenom reformom pravosuđa. Tom priliom je na stranu Poljske stala - Mađarska. Taj "slučaj" se, inače, još nalazi u proceduri u Evropskom savetu bez izgleda da bude priveden kraju.

- Stavićemo naš veto na odluku u slučaju sankcija - poručio je poljski šef diplomatije Jacek Čaputovič.

Ubrzo je na stranu Mađarske stala i Češka:

- Ova besmislica samo budi negativna osećanja u EU... Stojim iza Orbana! Mi smo saveznici - izjavio je premijer Češke Andrej Babiš.

To je još jednom pokazalo da u EU nema jedinstva i da su podele među članicama znatne. Sve više članica EU ne žele da se povinuju diktatu iz Brisela, naročito kada je reč o migrantskoj krizi.