URAGAN "Florens", koji preti katastrofalnim posledicama, krivac je za evakuaciju 1,5 miliona ljudi sa priobalnog područja istočnih američkih saveznih država Severne i Južne Karoline i Virdžinije. Nadležni su se, pri donošenju odluke o ovako obimnom preseljenju stanovništva, rukovodili iskustvima iz prošlogodišnjeg nevremena koje je pogodilo Teksas, Floridu i Portoriko, ali su, za svaki slučaj, ukalkulisali još veće parametre rizika, javljaju svetski mediji.

Pročitajte još: URAGAN FLORENS PRETI AMERICI: Vanredno stanje u Merilendu i Virdžiniji, evakuacija milion ljudi!

Uragan nastavlja da jača dok se bliži Istočnoj obali SAD, preteći i Vašingtonu. Najteži udar oluje očekuje se od sutra ujutru. Teritorija koju "cilja" ova snažna oluja okružuje glavni grad SAD, gde živi prestonička politička i poslovna elita.

Pročitajte još: Uragani Florens i Ajzak kreću se ka istočnoj obali SAD

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je proglašenje vanredne situacije za Severnu Karolinu. Gradonačelnik Ričmonda, glavnog grada Virdžinija, učinio je to isto, kao što je i za Merilend to učinio guverner Lari Hogan. Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je obaveznu evakuaciju oko milion stanovnika.

Evakuacija stanovništva iz ove četiri savezne države neuporedivo je efikasnija i bolje organizovana, nego što je to bilo u slučaju uragana "Katrina" koji je krajem avgusta 2005. pogodio jug SAD, države Luizijanu i Misisipi, mahom nastanjene siromašnijim, tamnoputim stanovništvom.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio da će "oko uragana" preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vetrove i poplave. Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za utorak u podne. Odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

Snažni "Florens" nastavio je i u utorak da jača i po obimu i po snazi, dok se približavao istočnoj obali SAD. Maksimalna brzina vetra bila je 220 kilometara na sat, ali je pitanje trenutka kad će ući u takozvanu kategoriju pet, što znači da za sobom ostavlja pustoš.

NESTAŠICA

STANOVNICI ugroženih područja u SAD formiraju duge redove pred prodavnicima, kupujući zalihe osnovnih životnih namirnica i ispred benzinskih pumpi. U skoro svim samoposlugama vlada nestašica vode za piće, mleka i hleba. Prazni su i rafovi na kojima su se prodavale baterijske lampe, mini-generatori, upaljači, šibice, kao i plinske boce.