PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA

SVAKA nacija i država članica ima pravo da odluči kako želi da živi. Branimo svoje granice i samo ćemo odlučivati s kim želimo da živimo. Podigli smo žičanu ogradu, zaustavili smo stotine hiljada nezakonitih emigranata, odbranili smo Mađarsku i Evropu. Mađare žele da osude jer smo odlučili da nećemo postati zemlja migranata. Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće da popusti pred ucenama. Zaustavićemo nezakonite migracije i odbranićemo naša prava. Videćemo kakvi će biti evropski izbori u maju kada će građani konačno odlučiti o budućnosti i vratiti demokratiju u evropsku politiku.

Pročitajte još: ORBAN SPAJA SAVEZ ŠEST DRŽAVA: I Srbija u uniji centralne Evrope koja će voditi EU

Tim rečima, u veoma napetoj atmosferi, obratio se u utorak premijer Mađarske Viktor Orban pred poslanicima Evropskog parlamenta, gde se njegova zemlja našla na tapetu zbog stanja ljudskih prava. Prvi put od osnivanja ove institucije, podnet je izveštaj kojim se traži pokretanje procedure člana 7, paragrafa jedan Ugovora EU koji ukazuje na postojanje ozbiljnog rizika od teškog kršenja osnovnih vrednosti na kojima je zasnovana Unija. Poslanici EP će se o predloženom tekstu rezolucije danas izjasniti.

- Mađarska vlada je ućutkala medije, onemogućava kritičko mišljenje, otežava život međuvladinih organizacija, pojedinci u vladi se bogate koristeći javna sredstva poreznika EU - poručila je za govornicom u Strazburu podnosilac izveštaja Džudit Sargentini iz holandske Zelene levice, s čijim izveštajem se složio i predstavnik Evropske komisije, njen prvi potpredsednik Frans Timermans.

Pročitajte još: EU odlučuje o zakonu koji bi mogao da promeni internet iz korena

Ona je u svom izveštaju navela dugačak spisak elemenata za zabrinutost. To su funkcionisanje ustavnog i izbornog sistema, nezavisnost sudstva, korupicija i sukobi interesa, zaštita podataka i privatnosti, sloboda izražavanja, religije i udruživanja, akademske slobode, pravo na jednak tretman, ekonomska i socijalna prava, prava pripadnika manjina uključujući Rome i Jevreje i zaštita manjina od govora mržnje, kao i osnovna prava migranata, tražilaca azila i izbeglica.

Između ostalog, u izveštaju je navedeno da je proterivanje migranata iz Mađarske ka Srbiji nasilno, kao i da je Evropski sud za ljudska prava takođe konstatovao nehumano i ponižavajuće ponašanje prema njima.

Od Evropskog saveta se traži da Mađarskoj uputi odgovarajuće preporuke da bi se u ovoj zemlji ponovo uspostavila inkluzivna demokratija. Ukoliko predlog rezolucije danas bude usvojen, na potezu će biti Evropski savet, koji treba da zakaže raspravu o stanju osnovnih prava u Mađarskoj. Ako budu donete preporuke, a Mađarska ih u postavljenom roku ne bude poštovala, može da se pokrene procedura kojom bi ovoj zemlji na određeno vreme bilo suspendovano pravo odlučivanja u Evropskom savetu.

Slična procedura, zbog ozbiljnog narušavanja evropskih vrednosti novim zakonima, krajem prošle godine bila je i za Poljsku, a iz Budimpešte su tada poručili da neće dati glas za osudu Varšave. Ovog puta, Orban je poslanicima poručio:

- Spremate se da osudite ne samo jednu vladu, već čitavu jednu državu i narod. Osudićete Mađarsku koja je već hiljadu godina deo evropske hrišćanske porodice, koja je svojim naporima i krvlju doprinela sjajnoj evropskoj istoriji - izjavio je Orban, dodavši da zna da su oni već unapred doneli svoju odluku.

ŠTRAHE PRUŽA RUKU

Austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe ponudio je Orbanu zajedničku frakciju u Evropskom parlamentu: "Pozivam premijera Orbana i njegovu stranku na buduću saradnju u zajedničkoj frakciji u Evropskom parlamentu", napisao je Štrahe. FPO je članica frakcije "Evropa nacija i slobode", kojoj pripadaju i desničarske stranke Francuske, Italije i Belgije koje kritikuju EU, tražeći više nadležnosti za nacionalne države.