MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

U Zabajkalskom kraju na vojnom poligonu Cugolj, udaljenom 250 kilometara od glavnog grada Čita, u utorak su počeli najveći vojni manevri u Rusiji u poslednjih 37 godina. Manevri "Istok 2018" traju do 17. septembra, uz učešće vojnika iz Kine i Mongolije. Prema planu vežbi, biće to "žestoki boj" odbrane od zamišljenog neprijatelja čiji je cilj da osvoji ruski Daleki istok, a vežbama će prisustvovati i predsednik Vladimir Putin.

Prema scenariju vežbi, sukobiće se jedinice Centralnog vojnog okruga i Istočnog vojnog okruga, a obe strane će imati podršku sa mora. Manevri se održavaju na pet poligona kopnene vojske - četiri poligona Vojnih vazdušnih snaga i PVO, kao i u Japanskom, Ohotskom i Beringovom moru, kao i Avačinskom i Kronockom zalivu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ističe da je vrlo važan zadatak uvežbavanje sinhronizacije dejstva raznih rodova vojske. Vežba se i prebacivanje snaga iz centralnog u istočni vojni okrug, jer je za Rusiju kao veliku zemlju vrlo važno da su njene jedinice osposobljene da brzo prelaze ogromne teritorije i reaguju gde treba.

U manevrima učestvuje 297.000 ruskih vojnika, 30.000 tenkova, transportera i oklopnih vozila, više od hiljadu aviona i helikoptera. U pomorskim manevarima učestvuje 80 brodova i 20 pomoćnih plovila. Sa brodova će se gađati visokopreciznim raketama "kalibar". Planirano je da se koriste i vojni roboti i bespilotne letilice.

U Ministarstvu odbrane Rusije kažu da će se na manevrima koristiti većina oružja i vojne tehnike koja je u upotrebi, uključujući čuveni raketni sistem "Iskander", kao i modernizovani tenkovi T-72 i T-80 BVM i novi T-90.

Iz vazduha će gađati bombarderi SU-34, zatim višenamenski SU-35, udarni helikopteri MI-28 i MI-35, strateški bombarderi TU-95MS kao i daljinski nosači raketa TU-22M3. Na operativni aerodrom su prebačeni i bombarderi SU-24, lovci presretači MIG-31BM i udarni avioni SU-25 iz Čeljabinske oblasti, Permskog i Krasnodarskog kraja.

U odbrani od agresora učestvovaće i 3.000 kineskih vojnika i 500 vojnika iz Mongolije. Kinezi su dovezli šest aviona i 24 helikoptera, kao i 900 jedinica vojne tehnike.

U Briselu su već izjavili da NATO doživljava manevre kao rusku pripremu za "velike konflikte". No, u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije ističu da manevri ne predstavljaju nikome opasnost i nisu priprema za veliki konflikt:

- Iako se manevri održavaju na sasvim drugoj strani Rusije neki zapadni mediji pišu da su oni upereni protiv zemalja NATO i EU - rekao je zamenik ministra odbrane Rusije general-pukovnik Aleksandar Fomin i istakao da manevri imaju isključivo odbrambeni karakter, uz primedbu da ruski vojnici koji na manevrima igraju ulogu potencijalnih neprijatelja nikada ne oblače uniforme zapadnih armija.

S-300 OD GUME

Da bi prevarili obaveštajce uslovnog protivnika u toku manevara vojni inženjeri koriste imitaciju i maskiranje oružja. Tako su na svim poligonima postavili lažne tenkove od gume i plastike, čak i raketne sisteme "Buk-M2", i S-300 i "Iskander".

POSMATRAČI IZ 57 ZEMALjA

Iako Rusija nije obavezna da na manevre pozove posmatrače, jer se oni ne održavaju u Evropi, pa nisu u sferi odgovornosti i interesovanja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, na poligonu Cugolj će biti 91 posmatrač iz 57 zemalja. Biće tu i predstavnici vojne misije NATO, kao i stalni predstavnici EU u Rusiji.