MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

DOK grme topovi i brundaju tenkovi na velikim "komšijskim manevrima" na istoku Rusije, na ruskom ostrvu u blizini Vladivostoka održava se četvrti Istočni ekonomski forum. Glavna tema skupa na kome učestvuju predstavnici 60 zemalja je "Daleki istok: širenje granica mogućnosti".

Pročitajte još: POVOCIRA AMERIKANCE: Putin sprema najveću vojnu vežbu od Hladnog rata, datum sve govori

Predsednik Putin u Vladivostoku dočekuje predsednike Kine i Mongolije, Sija Đinpinga i Haltmagijna Batula, kao i japanskog premijera Šinzo Abea. Organizatori tvrde da će na 70 događaja i okruglih stolova učestvovati oko 8.000 ljudi, uglavnom biznismeni.

Pročitajte još: SAMO IM JE PUTIN NA PAMETI! TV kanal RT žestoko ismejao CNN!

Uoči početka skupa, Putin je objasnio da Rusija želi da se integriše i ekonomski poveže sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona. Kao stimulans za tu saradnju Rusija je proglasila Vladivostok slobodnom lukom i dala carinske povlastice. Cilj Rusije je da stimuliše saradnju koja bi joj pomogla da podigne nivo tehnološke modernizacije.

Što se tiče odnosa Rusije i Kine, obe strane su zadovoljne zbog rasta trgovine, koja je lane dostigla 87 milijardi dolara, a sada je cilj da pređe 100 milijardi. To je posebno važno zato što su Rusija i Kina pod američkim ekonomskim sankcijama.


Posebno interesovanje na Zapadu izazvale su velike vojne vežbe "Istok 2018", koje se održavaju do 15. septembra. Na njima, pored Rusa, učestvuju komšije Kinezi i Mongoli. Takvih manevara u Rusiji po broju učesnika i vojne tehnike nije bilo od 1981. godine.

Rusi sa komšijama na velikoj vojnoj vežbi

Na svim poligonima Centralnog i Istočnog vojnog okruga Rusije učestvuje oko 300.000 vojnika i oficira, oko 1.000 aviona i helikoptera i veliki broj tenkova i oklopnih vozila. U vežbama učestvuju i Tihookeanska i Severna ruska flota.

- Manevri "Istok 2018" predstavljaju niz povezanih specijalnih vežbi. Na njima će učestvovati i ruska Severna flota - objasnio je načelnik Glavne uprave bojeve obuke general-lajtnant Ivan Buvaljcov.

Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo da će njene jedinice učestvovati na manevrima u Rusiji na poligonu Cugolj i u bajkalskom regionu. U zajedničkim vežbama učestvovaće čak 3.200 kineskih vojnika, a takođe će u Rusiju biti prebačeno oko 900 jedinica različitog oružja. Kinezi su na manevre prebacili i 30 helikoptera.

- Cilj manevara "Istok 2018" je jačanje i razvoj rusko-kineskih odnosa i svestranog strateškog partnersva i saradnje. Zajedničkim vežbama se jača saradnja među oružanim snagama dveju zemalja - ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane Kine.


MIR S JAPANCIMA

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je danas da se razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kreću prema postizanju mirovnog sporazuma između dve države. Abe je, takođe, nakon susreta sa Putinom u Vladivostoku, rekao da će šef japanskih snaga za samoodbranu posetiti Rusiju u oktobru. On je dodao da je neophodno rešiti problem japanskih građana koje je kidnapovala Severna Koreja i da je za to dobio podršku Putina. Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata zbog nesuglasica oko pacifičkih ostrva poznatih u Rusiji kao Kurilska ostrva, a u Japanu kao Severne teritorije.