PROTESTI ultradesničara u Nemačkoj podigli su temperaturu i potpirili strahove, ali je pravi požar izazvao podatak da je ultradesničarski potencijal u ovoj zemlji blizu 20 odsto. Kad se ovaj rezultat opsežnih studija pretvori u brojku uz izuzimanje maloletnika, dobija se zastrašujuća činjenica da je desetak miliona Nemaca "obojeno" radikalizmom.

Minule nedelje populisti su "zauzeli" Kemnic (bivši Karl-Marks-Štat), a nemiri su se preneli na celu saveznu pokrajinu Saksoniju. Levičari su im odgovorili kontramitinzima, ali, umesto da se terazije nekako smire posle uličnog odmeravanja snaga, svađa se prenela u državni vrh. Lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije (HSU), poznat po svojoj netrpeljivosti prema migrantima, konzervativno orijentisani Horst Zehofer, odmah je pokazao razumevanje za demonstrante iz Kemnica, konstatacijom da je "migracija majka svih političkih problema u Nemačkoj".

Pročitajte još: STRAH OD DESNICE: Vlasti jačaju prismotru Alternative za Nemačku

Zehofer, inače i ministar u vladi kancelarke Angele Merkel koji drži veoma osetljiv resor unutrašnjih poslova, kazao je "da bi i sam izašao na ulicu". Doduše, ne na strani radikala, dodao je, ali je odjek dodatka bio neuporedivo slabiji nego glavna izjava. Zehofer je usput upozorio na, kako je kazao, sve realniju opasnost da građani izgube poverenje u vlast.

- Da su uvedene mere koje sam zagovarao proletos i zbog kojih sam oštro kritikovan, Iračanin koji je nasmrt izbo našeg državljanina ne bi ni bio u zemlji - kazao je Zehofer. - On bi se još 2016. godine našao u Bugarskoj, tamo podneo zahtev za azil i mi bismo ga, bez problema, udaljili sa naše granice.

MOGUćA ZABRANA? POD lupom Službe za zaštitu ustavnog poretka ovih dana je podmladak Alternative za Nemačku u zapadnim pokrajinama, Bremenu i Donjoj Saksoniji. Zaduženi da pokrenu postupak koji vodi do zabrane rada neke partije naročito nadziru pripadnike ove stranke u regionima gde ona neguje bliske veze sa Pegidom, pokretom čiji pun naziv glasi "Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapadnih zemalja".

Ova izjava naišla je na lavinu negativnih replika. Reagovao je i koalicioni partner u vladi, Socijaldemokratska stranka (SDS), čiji je generalni sekretar Lars Klingbajl na "Tviteru" objavio Zehoferovu fotografiju uz pitanje: "Nije li ovo otac brojnih problema?". Klingbajl je dodao da "više nema volje za desnopopulističku žvaku".

Ralf Štegner, vicepredsednik SDS, takođe na "Tviteru", poručio je poslanicima Bundestaga da Zehofera treba pozvati da se povuče sa funkcije ako ne može da bude ministar svih građana. Štegner je dodao da "gospodin ministar zaboravlja da je multikulturalizam snaga Nemačke, a jačanje desnice, zapravo, njen problem"!

Zehofera je, očekivano, podržao Aleksandar Goland, lider ultradesničarske Alterative za Nemačku. On je zaključio da je ministar sasvim u pravu i da su posledice migrantske krize donele probleme svim sferama života u zemlji.

Pristalica Alternative za Nemačku (okrenut leđima) i aktivisti levice na "suočavanju" u Berlinu - Foto AP


Priprema za skorije svrgavanje Merkelove? Nimalo nije isključeno. Desnica želi da ukloni kancelarku s vlasti da bi zaustavila njenu politiku otvorenih vrata prema migrantima. Zehoferova izjava im ide naruku, jer nedvosmisleno potvrđuje da državni vrh u Berlinu (opet) puca po šavovima. Vladajuću koaliciju još mogu da spasu socijaldemokrate, treći po popularnosti među građanima, potpomognuti svojim prirodnim saveznicima. Da li će uspeti da spreče takav scenario, ostaje da se vidi.

Pročitajte još: HAOS U NEMAČKOJ: Policija zaustavila marš desničara u Kemnicu (FOTO)

Kemnic se pokazao kao pogodno tlo na kom su se udružile različite populističke i ekstremno desničarske stranke, od onih koje su tek koji korak više desno od SDU i HSU (vladajućih partija desnog centra), do pravih neofašističkih pokreta. Toralf Staud, ekspert za desničarski ekstremizam, autor brojnih knjiga na ovu temu, ističe da u Kemnicu već duže postoji mešovita scena huligana i desničara, "zaista tvrdih neonacista". U međuvremenu zabranjena, skinhed-mreža "Krv i čast" ušla je u neke važne strukture ovog grada, trećeg po veličini u Saksoniji. Među grupama, kaže on, postoji razmena kadrova i veoma je teško povući granice.

Horst Zehofer, ministar unutrašnjih poslova, i kancelarka Angela Merkel - Foto AP


Verner Pacelt, politikolog iz Drezdena, upozorava da su sve ultradesničarske stranke u Kemnicu pronašle neki svoj "najmanji zajednički sadržalac" i da ta činjenica posebno plaši.

- Strahujem da se ovde stvorio jedan pokret, koji će biti teško, a možda i nemoguće zaustaviti - veli Pacelt.

NAJVIŠE "SLOBODNIH" EKSTREMISTA

MEĐU partijama ekstremne desnice u Nemačkoj, najviše pristalica ima Nacionaldemokratska partija Nemačke, ali je njihov broj u opadanju. Dok ih je 2016. godine bilo 5.000, prošle godine zabeleženo ih je za 500 manje.

Zabrinjava činjenica da je najviše ultradesničara zapravo u vanstranačkim strukturama. Prema poslednjoj statistici, više od 6.300 desnih ekstremista uopšte nije organizovano u partije, ili je labavo povezano sa radikalnim strankama kao što su "Desnica" i "Treći put".