BARSELONA

SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”


MINISTARSTVO unutašnjih poslova Španije saopštilo je da šalje 600 policajaca u Kataloniju sa zadatkom sprečavanja eventualnih nereda tokom obeležavanja Dade, nacionalnog praznika Katalonije, 11. septembra. Prethodnih godina na ulice je izlazilo više miliona ljudi, pa će u sadašnjoj atmosferi napetosti na liniji Madrid - Barselona oko referenduma policija ostati do prve godišnjice nelegalnog katalonskog izjašanjavanja 1. oktobra.

Španski premijer Pedro Sančez ponudio je, u međuvremenu, Kataloncima referendum, ali ne o nezavisnosti nego o proširenju autonomije. Ali to ne zadovoljava ambicije, tvrde separatističke linije. Predsednik Parlamenta Ruđer Torent rekao je da Sančezov predlog "pripada prošlosti", a da cilj "katalonskog naroda ostaje isti - nezavisna republika".

Pročitajte još - Katalonija se priprema da proglasi nezavisnost!

Katalonski premijer Kim Tora na konferenciji u Barseloni, održanoj u Nacionalnom teatru pod parolom "Naš momenat", istakao je da dijalog sa vladom u Madridu ostaje prioritet, ali da neće biti prihvaćena osuđujuća presuda za zatvorene političare:

- Glasati nije prekršaj, delikti za koje su naši drugovi optuženi ne postoje - rekao je Tora i pozvao Katalonce na odbranu prava na slobodu mišljenja i govora.

Tora predlog premijera Sančeza o referendumu za šira autonomna prava Katalonije vidi kao "limitirajući", jer jedino rešenje vidi u referendumu o nezavisnosti. Tora se, generalno, drži linije separatizma sa idejom da Katalonija bude republika, ali ne ide "otvorenim đonom".

SVAKO BRANI SVOJE

- Mi ćemo braniti naš cilj, on (Sančez) neka brani svoj - rekao je Torent. On je prigovorio španskom premijeru da "umesto političkog odgovora traži rešenja na sudu".