MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


Izjava francuskog predsednika Makrona da Putin želi da razbije Evropsku uniju nije tačna, tvrde u Kremlju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov podsetio je da je šef Kremlja Vladimir Putin više puta govorio da je Moskva zainteresovana da EU bude stabilna, da se razvija, kao i da bude predvidiva.

Mnogi ruski politikolozi smatraju kontradiktornom ocenu Makrona koji je u intervjuu švedskom TV kanalu SVT kazao da poštuje Putina i sa njim stalno kontaktira, ali da ruski predsednik mašta da se raspadne EU. Ocena je tim čudnija, što je još prošle nedelje Makron govorio da bezbednost EU više ne treba da zavisi od SAD, o čemu valja razgovarati sa evropskim partnerima, ali i sa Rusijom i Turskom.

Pročitajte još - Kremlj podupire našu poziciju dok traju pritisci

S druge strane, predsednik Rusije je početkom juna austrijskom TV kanalu ORF rekao da je Moskva zainteresovana da sačuva celovitost Unije:

- Nama nije cilj deljenje EU. Mi smo zainteresovani za jedinstvo EU, jer je to naš najveći trgovinski partner - rekao je Putin.

Pavel Timofejev iz moskovskog Instituta svetske ekonomije i međunarodnih odnosa objašnjava da Makron želi da ima odnose sa Kremljom po formuli "surovost i dijalog". Čvrst stav Makron hoće da ima kad sa Rusijom razgovara o Siriji i Ukrajini, a dijalog tamo gde im se poklapaju interesi, kao što je borba protiv terorizma.

- Unutar EU postoje problemi sa kojima Rusija nema apsolutno nikakve veze. Optuživati Rusiju za unutrašnje sukobe unutar EU, sa Poljskom, Mađarskom, kao i sa Češkom i Slovačkom je apsurdno. Evropska komisija ih je čak sankcionisala, jer neke njihove reforme nisu u skladu sa demokratskim principima EU - kaže Timofejev.

Putin je pozvan da u novembru poseti Pariz povodom 100. godišnjice kraja Prvog svetskog rata, pa je i to prilika da Makron objasni Putinu svoje ocene.

HODOČAŠćA U MOSKVU

Makronu najverovatnije smeta što sve više zemalja EU neće da trpi štetu zbog sankcija Rusiji. To što deo evropskih političara hodočasti u Moskvu, Makron doživljava kako slabljenje "orkestra EU". Ali njih u Kremlju niko ne nagovara da napuste EU, dok predsednik Evropskog saveta Donald Tusk priznaje da nacionalisti u Poljskoj sve više govore da bi Varšava trebalo da ode iz EU, jer joj se članstvo ne isplati.