DVODNEVNI kinesko-afrički samit u Pekingu je počeo ambicijom da bude najveći skup ove vrste svih vremena, okupivši vođe Kine i više od 50 afričkih zemalja. Megadogađaj ima globalni značaj, a očekuje se da donese dobrobit i Kini i afričkom kontinentu.

Desetine afričkih lidera sastalo se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom uoči samita. Već na otvaranju Si je obećao Africi finansijsku injekciju od 60 milijardi dolara. Ova podrška, kako je objasnio Si, "uključuje 15 milijardi dolara nepovratnih sredstava i beskamatnih zajmova, kreditne linije i investicije kineskih kompanija".

Kina je još pre nekoliko godina postala najveći trgovinski partner zemalja Afrike, a obim bilateralne razmene dostigao je 20 milijardi dolara. Dok afrička trgovina sa SAD i Evropom stagnira, u porastu su kineske direktne investicije na Crnom kontinentu.

Odgovarajući na kritike da afričkim partnerima nameće neodrživo zaduženje, predsednik najmnogoljudnije zemlje je poručio da diplomatija Kine nije usmerena na stavljanje Afrike u dužničku zamku. Naglasio je da kineska ulaganja u Africi nisu vezana za politiku.

Pročitajte još - Premijer Indije prirediće večeru za lidere Rusije, Kine, Brazila i Južne Afrike

- Kina se ne meša u unutrašnja pitanja Afrike i ne nameće joj svoju volju. Mi vrednujemo zajedničko razvojno iskustvo i podršku koju možemo da pružimo nacionalnom posperitetu - istakao je Si.

On je dodao da će kineska inicijativa "Jedan pojas - jedan put" proširiti tržišta. Si je nastojao da ublaži zabrinutost da Peking želi da izgradi strateški uticaj, obećavajući da kineske investicije dolaze bez "političkog uslovljavanja". Obećao je da će Kina takođe proširiti obim svog uvoza iz Afrike, i to polufabrikata i gotovih proizvoda, a ne resursa. Peking će, takođe, olakšati postupak izdavanja obveznica afričkih finansijskih institucija u Kini.

Si je na poslovnom forumu uoči samita poručio da kineska sredstva u Africi "nisu namenjena za beskorisne projekte, nego za izgradnju infrastrukture koja može da ukloni prepreke za razvoj". Pozvao je kineske firme da poštuju lokalno stanovništvo i okruženje.

ČETIRI POSETE

NEKOLIKO nedelja uoči samita, kineski državni mediji počeli su propagandnu ofanzivu koja je bila naročito jaka na kineskoj televiziji za inostranstvo. Predsednik Kine Si Đinping četiri puta je posetio afrički kontinent, što nije uradio nijedan drugi kineski šef države pre njega.