Niskotarifni avio-prevoznik SpajsDžet (SpiceJet) uspešno je obavio prvi testni let u Indiji s pogonom na mlazno biogorivo.


Let od grada Dehradun do indijske prestonice, Nju Delhija, trajao je skoro 45 minuta i obavljen je avionom Bombardije K400, prenosi Raša tudej.


U testnom letu je učestvovalo oko 20 ljudi, među kojima su bili i zvaničnici vazduhoplovnog regulatornog tela DGCA i rukovodioci SpajsDžeta.


Pročitajte još: NATO finansira rad srpskih naučnika na razvoju biogoriva


Prema saopštenju kompanije, avion je koristio mešavinu od 75 odsto mlaznog goriva za gasne turbine (ATF) i 25 procenata biogoriva, koje je od biljke jatrofa (jatropha) razvio Indijski institut za naftu (IIP).


Iz SpajsDžeta navode da je prednost korišćenja biomlaznog goriva umesto goriva za gasne turbine (ATF) u tome što se smanjuje emisija ugljenika i povećava efikasnost potrošnje goriva.


Predsednik i generalni direktor avio-kompanije Adžaj Sing nazvao je ovaj let "istorijskim događajem", ističući niske troškove biomlaznog goriva i značajno smanjenje emisije ugljenika.


Pročitajte još: Rusi uzgajaju brzorastuće topole za biogorivo


"Biomlazno gorivo može da smanji našu zavisnost od tradicionalnog avio-goriva do 50 odsto po svakom letu i da snizi cene", rekao je on.


Prema Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni prevoz (IATA), avio-industrija učestvuje sa dva procenta u ukupnoj globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte. Ova asocijacija je postavila cilj da se do 2025. godine milijardu putnika prevozi avionima koji koriste mešavinu "obnovljive čiste energije" i fosilnih goriva.