MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA

Posle dva i po sata pregovora ruskog i konstantinopoljskog patrijarha Kirila i Vartolomeja, juče u Istanbulu, pravoslavni svet nije dobio jasan odgovor da li je vaseljenski patrijarh Vartolomej odlučio da prizna samostalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Na pitanje kako su protekli pregovori, ruski patrijarh Kiril je kazao: "Dobro!" Pre povratka u Moskvu izjavio je da je to bio bratski razgovor:

- Nije bilo nikakvih tajni i nije bilo "eksplozivnih saznanja". Razgovarali smo uz spoznaju odgovornosti za stanje pravoslavlja. Ni jedna crkva ne može da donese rešenje koje će protivrečiti interesu druge pravoslavne crkve. Zato smo programirani na saradnju i uzajamnost, a pošto se svet brzo menja ona mora biti dinamična - kazao je patrijarh Kiril.

Pročitajte još: Odluka na Bosforu

Iz te izjave koju je objavilo sajt Moskovske patrijaršije se može zaključiti da raskola neće biti i da treba tražiti rešenje pregovorima.

Istovremeno, jedan broj ukrajinskih medija je objavio da je patrijarh Vartolomej saopštio gostu iz Moskve da su odlučili da daju autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. To je ukrajinskim novinarima kazao mitropolit Galski Emanuil zadužen za proces davanja "tomosa" Ukrajini. On je, navodno, rekao da je odluka o autokefalnosti doneta još u aprilu i da je ruskom patrijarhu Kirilu saopšteno da će se to sada i sprovesti. Po njima, konačna odluka bi trebalo da bude doneta na zasedanju Sinoda Konstantinopoljske crkve od 10. do 12. septembra.

Pošto je razgovor uglavnom vođen u četiri oka, uz pomoć prevodioca, teško je reći šta je ko kome ko rekao i da li je pisanje ukrajinskih sajtova tačno. No, koliko je to bio važan susret za obe strane dokaz je da su u Instanbul osim patrijarha Kirila iz Moskve na pregovore stigli i mitropolit Ilarion koji vodi međunarodnu saradnju, kao i protojerej Nikolaj Balašov, dok je uz patrijarha Vartolomeja bio kompletan Sinod.

Pročitajte još: Pravoslavlju preti raskol zbog Ukrajine

Susret je počeo vrlo srdačno, ljubljenjem tri puta dvojice patrijarha. Na početku razgovora Vartolomej je kazao da veruje u snagu dijaloga, "jer je dijalog put koji nam je ukazao Bog". Patrijarh Kiril je na početku podsetio na zajedničku istoriju:

- U svakoj epohi naše crkve su se susretale sa različitim izazovima, ali zahvaljujući milosti Božjoj uvek smo nalazili zajednički jezik i razumevanje kako da sačuvamo jedinstvo crkve... Dijalog između crkava u jednoj svetoj apostolskoj crkvi nalaže odgovornost i obavezu... U ovom zdanju bile su razne diskusije, ponekad dosta složene, ali mi nikada nismo učinili nešto što bi štetilo vaseljenskom pravoslavlju, jedinoj svetoj sabornoj crkvi - istako je Kiril.

Hoće li Konstantinopoljska crkva na čelu sa patrijarhom Vartolomejom prihvati argumene ruskog patrijarha Kirila da se ne priznaju raskolnici u Ukrajini na čelu sa samozvaim patrijarhom Filaretom tek će se videti. S druge strane, u Kijevu predsednik Petar Porošenko i njegove pristalice očekuju da im vaseljenski patrijarh podari ukazom autokefalnost.

Politikolozi u Kijevu tvrde da angažovanost Porošenka oko dobijanja autokefalije Ukrajinske pravoslavne crkve treba gledati kroz prizmu predstojećih predsedničkih izbora 2019. godine. To bi bio njegov najveći uspeh u predsedničkoj fotelji.


OPRAVDAVANjE RASKOLNIKA FATALNO ZA JEDINSTVO

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Irinej je u pismu patrijarhu Vartolomeju izrazio zabrinutost zbog mogućeg raskola pravoslavlja ako se autokefalnost da Ukrajini, zatim "Severnoj Makedoniji" i Crnoj Gori. U pismu od 15 stranica se ističe problem potčinjavanja crkve nacionalnim i političkim interesima i ideologijama (etnofiletizam). Ta pojava je osuđena kao jeres još 1872. godine na Konstantinopoljskom saboru. Povod da patrijarh Irinej napiše pismo je zabrinutost Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve za jedinstvo pravoslavlja posle najave da bi raskolnici mogli da dobiju od Konstantinopoljske crkve autokefalnost. Srpski patrijarh je istakao da savremene države koriste crkvu za opsluživanje njihove ideologije i vlasti, a da bi to dostigli ruše jedinstvo crkve. Patrijarh Irinej smatra vrlo opasnim ili katastrofalnim, a možda čak i fatalnim za jedinstvo crkve da se opravdavaju raskolnici, a kao primer navodi samoproglašenog patrijarha kijevskog Filareta.