JERUSALIM - Zdravlje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa ozbiljno je pogoršano, javili su izraelski mediji pozivajući se na palestinske izvore.

U izveštaju se navodi da su visoki zvaničnici koji su nedavno posetili Abasa, povodom muslimanskog praznika Kurban bajrama, bili iznenađeni što ih se on uopšte nije setio.

Abas (83) nedavno je imao razne zdravstvene tegobe, ali je uprkos tome ostao strastveni pušač.

U maju je nekoliko puta bio u bolnici u Ramali na Zapadnoj obali nakon ušne infekcije, što je podstaklo glasine o njegovom zdravstvenom stanju za koje je rečeno da se krije od javnosti.

PROČITAJTE JOŠ - SUDBINA PALESTINE: Šta će se desiti ako umre Abas?

U februaru je bio u SAD da bi se obratio Savetu bezbednosti UN i tada je proveo u bolnici u Baltimoru nekoliko sati kako bi se podvrgao medicinskim testovima.

U oba slučaja njegovi portparoli su u saopštenjima porekli da se spekulisalo da boluje od nekih bolesti i da mu je stanje zdravlja zadovoljavajuće.

Izraelski mediji su ranije objavljivali da se Izrael sprema za mogućnost da dalje pogoršanje Abasovog zdravlja dovede do jačanja borbe za njegovog naslednika.

Na društvenim mrežama je u to vreme navedeno da Abas boluje od raka probavnog sistema, što nikada nije potvrđeno. Abas je pre dvadesetak godina operisao rak prostate.

Sada je izraelski TV Kanal 10 objavio da palestinski predsednik uspeva da radi samo nekoliko sati dnevno u svom kabinetu.