BEČ - Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, sa sastanka ministara odbrane EU u Beču, poručila je da je uloga EU na Balkanu prešla iz faze obezbeđivanja sigurnosti u fazu partnerskog rada sa zemljama regiona na zajedničkoj odbrani i sigurnosti.

”Tradicionalno gledamo na Zapadni Balkan kao na područje nestabilnosti gde je dugo godina, pa čak i više decenija, EU imala ulogu onoga ko obezbeđuje sigurnost. Sada prelazimo u fazu gde smo partneri u zajedničkoj odbrani i bezbednosti”, izjavila je Mogerini.

Mogerini, koja predsedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU koji je u sredu počeo u Beču, kaže da je sastanak počeo upravo razgovorom o saradnji sa Zapadnim Balkanom po pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbednost.

"Razgovarali smo zajedno sa NATO i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da unapredimo saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti što je integralni deo našeg posla sa Zapadnim Balkanom", kaže Mogerini.

PROČITAJTE JOŠ - Mogerini: Snažna podrška SAD i EU evrointegracijama Zapadnog Balkana

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende, kao što je to u prethodnih šest meseci predsedavanja činila i Bugarska, a što je i plan Rumunije, kaja predsedavanje EU preuzima od januara 2019. godine.

Iz austrijskog predsedavanja ovom prilikom poručeno je da su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan "fokus odbrambene politike Austrije" i da se rad sa regionom zasniva na postojećoj EU strategiji Zapadni Balkan.