BARSELONA

Specijalno za Novosti

Dali su sebi dugačko ime: "Brigada za uklanjanje žutih traka, spremni za oslobađanje Katalonije od separatizma". Osim dugačkog naziva neobično je da je grupa osnovana u Đironi, drugom po veličini katalonskom gradu iz koga je, inače, i bivši katalonski premijer Karles Puđdemon.

Pročitajte još: Katalonija ipak otvara ambasade

Grupa od oko 80 ljudi, pripadnika ove dosad nepoznate organizacije, okupila se u utorak uveče oko 23.00 i krenula u akciju "čišćenja grada". Cilj njihove akcije bio je uklanjanje žutih traka, simbola katalonskog separatizma. To su one trake koje na reverima svojih sakoa imaju Kim Tora i Karles Puđdemon, sadašnji i bivši premijer, kao i svi separatisti, a vidljiv je i na ulicama, trotoarima i zidovima zgrada u gotovo svim katalonskim gradovima.

Akcija u Đironi i okolnim manjim mestima poput Bisbala bila je dobro organizovana. "Akcijaši" su bili dobro opremljeni za efikasan rad - maskirani, u belim radnim odelima sa kapuljačama i velikim naočarima. S obzirom na to da verovatno potiču iz sredine u kojoj žive, njihova želja da ostanu anonimni je razumljiva jer bi mogli da imaju velike neprijatnosti od agresivnih separatista koji su najavili da će žute vrpce "već sutra" biti na mestima sa kojih su uklonjene.

Pročitajte još: Separatizam prazni hotele

Tokom akcije nije bilo sukoba, ali jeste verbalnih incidenata jer su neki protivnici "čišćenja" optužili "akcijaše" da "sprovode španski fašizam protiv naroda koji pokazuje svoju slobodu mišljenja i izražavanja". Ines Arimadas, lider "Građana" u Kataloniji, izjavila je da je to što je urađeno trebalo da učini vlast, a ne pojedinci".

"US...NA STRANKINjA"

Policija je uhapsila čoveka koji je u Barseloni fizički napao ženu koja je skidala žute trake sa javnog mesta. Ispostavilo se da je Ruskinja, koja živi u Barseloni. Prema svedocima, agresor je svoju žrtvu nazvao "us..nom strankinjom" uz poruku da treba da se vrati u svoju zemlju.