MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da je penziona reforma neophodna, ali da se ne slaže sa svim predlozima nacrta zakona o reformi penzionog sistema.

"Demografski razvoj i trendovi na tržištu rada, kao i analize situacije, pokazuju da ne možemo više da odlažemo reformu. Ali naša odluka mora da bude pravedna, izbalansirana i da uvažava interes građana", rekao je Putin u obraćanju naciji.

Nacrt zakona o reformi poreskog sistema koji je vlada podnela Dumi, predviđa postepeno povećanje starosne dobi za odlazak u penziju - za muškarce 65, a žene 63 godine.

PROČITAJTE JOŠ - Pre na onaj svet, nego u penziju!

Sada muškarci u Rusiji u penziju idu sa 60, a žena sa 55 godina. Putin smatra da starosna granica za odlazak žena u penziju treba da bude 60, a ne 63 godine.

"Starosna granica za penzionisanje žena ne bi trebalo da se povećava više nego za muškarce. Zato smatram da je neophodno da se starosna granica predložena nacrtom zakona za žene smanji sa osam na pet godina“, rekao je Putin.

On je ukazao na ulogu žena u društvu, navodeći da one nisu samo radnice, već i stub porodice, brinu o deci i unucima.

Putin je rekao i da majke sa više dece treba da imaju pravo na prevremenu penziju.

Ruski predsednik je objasnio da su razmatrani alternativni načini za razvijanje penzionog sistema bez povećanja starosne granice za odlazak u penziju, ali da je utvrđeno da oni nisu održivi.

On je najavio niz mera koje bi trebalo da ublaže odluku o povećanju starosne dobi za odlazak u penziju, kao i da će svoje predloge promena nacrta zakona podneti Dumi što pre. "Molim vas za razumevanje", rekao je Putin u obraćanju građanima.