SLUČAJNO ili ne, tek u danu kada su SAD i Kina uvođenjem dodatnih tarifa na uzajamni uvoz zaoštrile trgovinski spor, izazvavši strahovanja za globalni ekonomski rast, šef Bele kuće je protivnicima u SAD na pretnje opozivom odgovorio - ekonomskim upozorenjem. Donald Tramp je, naime, zapretio da bi i sam pokušaj njegovog "impičmenta" izazvao "slom tržišta".

Pročitajte još - Trampu preti opoziv

Iako su šanse za pokretanje tog postupka na Kapitol hilu, tri meseca uoči novembarskog glasanja za Kongres, praktično ravne nuli, zalozi na izborima nisu mali ni za Trampa, koji "juri" drugi mandat, a ni za njegove protivnike, rešene da smrse konce republikancima koji kontrolišu oba doma.

Pročitajte još - Skaj njuz o Trampu: Dominira i deli, preziru ga i obožavaju, ali biće tu godinama

- Ne znam kako možete da opozovete nekoga ko je uradio tako dobar posao? I reći ću vam, ako me ikad opozovu, tržište će doživeti krah, mislim da će svi osiromašti - rekao je Tramp na američkoj TV "Foks".

Trampovi protivnici igraju na kartu doskorašnjeg predsednikovog lojalnog saradnika, sada optuženog za mahinacije, Majkla Koena, nadajući se da će ga privoleti da "propeva" o navodnom dosluhu Trampove kampanje i Rusa tokom predsedničkih izbora 2016. godine i onda pokrenuti opoziv šefa Bele kuće. No, Tramp, ponosan na ekonomske domete svog dvogodišnjeg boravka na najprestižnijoj vašingtonskoj adresi, pokazuje finansijske mišiće, obarajući ruku sa glavnim globalnim ekonomskim rivalom - Kinom.

Tramp je 6. jula već uveo carine od 25 odsto na uvoz kineske robe vredan 34 milijarde dolara. Peking je odgovorio sličnim kaznama. Sada se, nove 25-procentne carine, koje su u četvrtak stupile na snagu, primenjuju na 16 milijardi dolara uvozne robe na obe strane - automobile, fabričke mašine, elektronske komponente i drugu robu.

Američka roba u samoposluzi u Pekingu

Do uvođenja novih tarifa je došlo pošto trgovinski izaslanici dveju zemalja na prvim pregovorima na visokom nivou u poslednja dva meseca u Vašingtonu nisu postigli rešenja za američke žalbe da Peking krade tehnologiju i da planovi industrijskog razvoja te zemlje krše kineske obaveze vezane za slobodnu trgovinu. Peking odbacuje zahteve Vašingtona, zabrinutog da bi Kina mogla da ugrozi poziciju SAD kao svetskog industrijskog lidera.

Kineska vlada kritikuje američke poteze kao kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije i u četvrtak po podne pokrenula je žalbeni postupak Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog odluke SAD da uvedu nove carine.

Ekonomisti upozoravaju da bi konflikt mogao da se proširi i nagrize globalni privredni rast za oko 0,5 procentnih poena do 2020. godine.

PONESTAJE "MUNICIJE"

TRAMP je najavio još jednu moguću rundu povećanja tarifa i uvođenje 25-procentnih nameta na dodatnih 200 milijardi dolara kineske robe. Peking je objavio listu uvoznih proizvoda iz SAD od 60 milijardi dolara koji će biti na meti odmazde ukoliko Vašington nastavi sa ovakvom politikom. Manja kineska lista nagoveštava da Pekingu ponestaje američkih proizvoda za odmazdu, jer kineski izvoz u SAD značajno nadmašuje uvoz iz te zemlje.

JAPANSKE "OSVETNIČKE TARIFE"

JAPANSKI ministar trgovine Hirošige Seko (na slici) izjavio je da tarifna politika predsednika SAD Donalda Trampa odražava ozbiljno nerazumevanje značaja slobodne trgovine. Seko je upozorio da bi Tokio mogao da uvede "osvetničke tarife" ukoliko SAD ispune pretnje da će naplaćivati carinu od 25 odsto na uvoz japanskih automobila.