VIŠI sud Turske odbacio je u petak žalbu za oslobađanje američkog sveštenika Endrua Bransona (50) iz kućnog pritvora. Prva posledica te vesti bio je nastavak pada vrednosti turske lire. Turska nacionalna valuta izgubila je oko 40 odsto svoje vrednosti od početka godine.

Pročitajte još: Amerika preti sankcijama Turskoj ako sveštenik ne bude pušten

Prema prvostepenoj presudi osnovnog suda u Izmiru, pre tri dana, Bransonovo oslobađanje stavljeno je na led, a takođe je odbačen zahtev njegovog advokata, da mu se ukine zabrana putovanja. Branson je glavni razlog diplomatskog spora između Turske i SAD, zbog čega su SAD uvele sankcije i zamrzle imovinu dvojici turskih ministara, ali i povećale tarife za uvoz čelika i aluminijuma iz Turske. Turska je, potom, odgovorila uvođenjem dvostruko većih tarifa na proizvode iz SAD.

Pročitajte još: Turski sud presudio da američki sveštenik ostaje u zatvoru

Turski ministar finansija Berat Albajrak obećao je da će otkloniti ekonomske poteškoće u zemlji koje su gurnule Tursku u valutnu krizu, dok iz Vašingtona prete novim kaznenim merama Ankari. Albajrak je, na telekonferenciji sa međunarodnim investitorima, rekao da će ekonomija Turske izaći jača iz krize i da su turske banke sada "jake i snažne", te da sprovođenje strukturnih reformi i borba protiv inflacije ostaju prioritet. Ministar je odbacio mogućnost uvođenja kontrole kapitala ili bilo kakvu asistenciju MMF.

Mnogo lira za malo dolara AP Photo

Američki predsednik Donald Tramp poručio je da SAD "ništa neće platiti" Turskoj za oslobađanje američkog sveštenika Endrjua Bransona. Tramp je Bransona nazvao "velikim patriotskim taocem".

KINA UZ TURSKU

MORALNU podršku Turskoj povodom problema s kojima se suočava Ankara zbog krize nacionalne valute i sankcija SAD, u petak je pružila Kina. Ona veruje da "će Turska prevazići privremene ekonomske poteškoće".