Mađarski premijer Viktor Orban želi da zabrani upotrebu petokrake, a njegova ekstremno desničarska stranka Fides priprema zakon kojim će da bude zaustavljeno svako komercijalno propagiranje petokrake.

Tim potezom, na udaru će se najviše naći holandski proizvođač piva “Hajneken“, čiji je prepoznatljiv logo upravo crvena zvezda, prenosi Index.hr.

Pročitajte još: ORBAN SPAJA SAVEZ ŠEST DRŽAVA: I Srbija u uniji centralne Evrope koja će voditi EU

Kako se navodi, mađarski zakon predviđa kaznu od 6,5 miliona evra ili dve godine zatvora za sve koji će koristiti petokraku.

Prema oceni stručnjaka zabrana, osim ideološke, ima i ekonomsku pozadinu.

Pročitajte još: Orban: Zakon "Stop Soroš" je fin i sofisticiran


Sukob Orbana i kompanije Hajneken traje otkad je holandska pivara pobedila u postupku vođenom na rumunskom sudu u kojem je presuđeno da rumunska pivara smeštena u Transilvaniji, području gde živi veliki broj Mađara, a koja koristi mađarsko ime “Csiki“, više ne sme da prodaje pivo pod tim imenom, budući da suviše podseća na Hajnekenov pivski brend Cius za rumunsko tržište.

Prema mađarskim vlastima, sudska presuda u korist Holanđana pokazatelj je toga da su rumunske vlasti protiv svake upotrebe mađarskih nacionalnih i tradicionalnih simbola.