STRMOGLAV turske lire doveo je ovu valutu na istorijski minimum prema dolaru. Od početka godine, turska moneta izgubila je trećinu svoje vrednosti u odnosu na američku. Evropska centralna banka zabrinuta je zbog činjenice da su monetarne kuće koje posluju u Turskoj izložene velikim rizicima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Zapad za pad lire i pozvao građane da ušteđevinu u dolarima i evrima zamene za nacionalnu valutu u turskim bankama. "Na delu je ekonomski rat zapadnih zemlja protiv Turske", kazao je Erdogan i poručio da će "solidarnost biti najvažnija reakcija na neprijateljsko ponašanje Zapada".

Pročitajte još - Lira pada, strani investitori beže iz Turske

Na slabljenje lire, između ostalog, utiče i spor Turske sa SAD koji ne jenjava. Naprotiv, dodatno se zahuktao, pošto je zvanični Vašington uveo finansijske sankcije dvojici turskih ministara jer je Ankara odbila da oslobodi američkog sveštenika Endrua Bransona.

Turski ministar finansija Berat Albajrak, inače Erdoganov zet, predstavio je u petak "novi ekonomski model" zemlje. On tvrdi da bi inflacija, koja je sada na 16 odsto, mogla ponovo da bude jednocifrena. Turska bi mogla da traži finansijsku pomoć od MMF, ili da ograniči iznošenje novca iz zemlje čemu je Erdogan naklonjeniji, ocenjuju analitičari.