MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

RUSKA država nije učestvovala u trovanju oca i ćerke Skripalj, pa je neprihvatljivo vezivati nove američke sankcije za događaje u britanskom Solzberiju, izjavio je u četvrtak Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Putina. Peskov je istakao da Moskva nije dobila rezultate istrage, jer London nije prihvatio predlog Moskve da zajedno sprovedu istragu.

PROČITAJTE JOŠ: SAD najavljuju nove sankcije Rusiji zbog Skripalja

- Američke sankcije prema Rusiji nisu u skladu sa međunarodnim pravom, pa su zato nezakonite - objašnjava Dmitrij Peskov.

- I u suprotnosti su sa konstruktivnom atmosferom samita u Helsinkiju gde su se sastali Putin i Tramp.

Vašingtona administracija je objavila da će uvesti sankcije Rusiji 22. avgusta jer je Rusija, po njihovoj oceni, četvrtog marta 2018. učestvovala u trovanju bivšeg pukovnika vojne obaveštajne službe Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

U prvoj rundi sankcija, zabranjuje se prodaja Rusiji proizvoda takozvane dvojne namene, a radi se o elektronskim uređajima i rezervnim delovima za njih. Osim toga zabranjuje se izvoz uređaja za kalibriranje, podešavanje instrumenata, kao i elektronika koja se koristi u avijaciji. Pošto se deo sankcija odnosi i na kosmonautiku, može se dogoditi da Rusija odustane od dalje saradnje u kosmičkim programima.

SUDIJA I EGZEKUTOR RUSKA delegacija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja saopštila je u četvrtak da se Zapad ponaša kao tužilac, sudija i egzekutor u slučaju trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. "Zašto bi Rusija dokazivala svoju nevinost, a ne obrnuto?", napisala je ruska delegacija.

Posle 90 dana američke vlasti će odlučiti hoće li uvesti novi paket sankcija protiv Moskve, zavisno od toga hoće li Rusija ispuniti postavljene uslove. Vašington pre uvođenja tog drugog paketa, i kao zahtev za eventualno odustajanje od njega, traži da Rusija izda garancije da neće primenjivati hemijsko oružje i da dozvoli posmatračima OUN da obave kontrolu na mestu gde se proizvodi.

Ali da apsurd američkog zahteva bude veći, treba znati da je Rusija uništila sve svoje zalihe hemijskog oružja, a SAD nisu i pitanje je kada će to učiniti!

U drugom setu sankcija Amerikanci bi mogli da smanje nivo diplomatskih odnosa, zabrane letove "Aeroflota" u SAD i gotovo potpunu obustave američki izvoz u Rusiju.

U ruskoj ambasadi u SAD su nove sankcije nazvali drakonskim i naveli da su razlozi za njihove uvođenje izmišljeni, da nalazi Vašingtona nisu potkrepljeni ni činjenicama ni dokazima.

U Kremlju ne žure sa odgovorom na poslednji set sankcija iz SAD, između ostalog i zbog toga što i posle "slušanja službene izjave nismo shvatili koje će konkretno to biti sankcije, pa zato i ne možemo da govorimo o kontramerama", objasnio je Peskov.

Na pitanje novinara da li je finansijski sistem spreman za američke sankcije, Peskov je odgovorio: "Naravno, jer su naši partneri preko okeana nepredvidljivi".

Ako se zaista uđe u drugu rundu sankcija, tada bi to bio i kraj nadanja u bilo kakav kompromis Trampa i Putina.

RUBLjA POSRĆE

RUBLjA i akcije ruskih kompanija na Moskovskoj berzi su u četvrtak u padu zbog novih američkih sankcija toj zemlji. Sunovrat rublje se zaustavio na odnosu 66 rubalja za dolar, što je najniži nivo od kraja 2016. godine. Deonice "Aeroflota" su se stropoštale za 8,7 odsto, a Zberbanke za četiri odsto.