EKSTREMNO toplo vreme opustošilo je polja pšenice širom severne Evrope, dok je kombinacija suvog vremena i ekstremnih kiša u regionu Crnog mora srezala procene proizvodnje, prouzrokujući skok cena.

Pročitajte još: Rekordno visoke temperature u svetu, vrućina odnosi živote

Dokazi ozbiljne štete na usevima sve su brojniji, budući da ishod žetve u Nemačkoj, drugom najvećem prozvođaču pšenice u Evropskoj uniji, i u Skandinaviji, dodatno utiče na smanjenje procena roda u 28-članom bloku.

- Situacija je katastrofalna u severnoj Evropi - kaže glavni analitičar konsultantske kompanije Stratedži grejns, Andre Defua.

Francuska, najveći proizvođač u EU, takođe se suočila sa ekstremnim vremenskim uslovima, zbog čega su prognozeri srezali procene ovogodišnje žetve na oko 34 miliona tona u odnosu na 36,6 miliona tona požnjevenih prošle godine.

Pročitajte još: Uzbuna u Italiji zbog velikih vrućina

Skandinavija i druge baltičke države takođe su pretrpele štetu, pri čemu je rod pšenice u Švedskoj zabeležio pad od 40 odsto, dok se u Britaniji očekuje pad ovog useva na petogodišnji minimum.

- Daleko je gore nego što smo očekivali - kaže analitičar Sebastjan Ponsele iz kompanije "Agritela". - Prošli su meseci otkako je kiša padala u nekim delovima severne Evrope, a u Nemačkoj se ne očekuje kiša još najmanje dve nedelje.

Cena pšenice porasla je za više od 20 odsto na evropskom i američkom tržištu u protekle tri nedelje.