Bivši poljski nadbiskup Henrik Hoser, kojeg je papa Franja imenovao apostolskim vizitatorom za Međugorje, održaće u nedelju prvu misu u tom mestu u Hercegovini, čime će biti ozvaničeno da Vatikan pod svoje okrilje stavlja ovo sveto mesto za katolike pošto veruju da se tu ukazala Bogorodica.

Sarajevski portal klix.ba navodi da je Hoserov glavni zadatak poboljšanje rada sveštenika sa hodočasnicima i da su njegova ovlašćenja vrlo široka pa će verovatno uticati i na kadrovska pitanja, za koja je do sada bio merodavan isključivo mesni biskup.

Navodi se da to podrazumeva dovođenje novih, i to stranih sveštenika u međugorsku župu, ali i uticaj na izbor župnika.

PROČITAJTE JOŠ: PAPIN IZASLANIK: Najveće čudo Međugorja su - ispovesti

Portal navodi da je Rimokatolička crkva decenijama bila suzdržana prema Međugorju i na snazi je bila izjava Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. koja nije branila hodočašća, ali nije ni utvrdila da se radi o nadprirodnim ukazanjima.

Navodi se da se preokret se desio 2010. godine kada je papa Benedikt XVI imenovao kardinala Kamila Ruinija, a rad je nastavio papa Franja, koji je prošle godine u Međugorje uputio Hosera kako bi analizirao pastoralnu situaciju.