MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


U ministarstvu odbrane Ruske Federacije tvrde da je tokom ove nedelje obavljeno testiranje više tipova najmodernijeg oružja.

Između ostalog, isproban je podvodni aparat "posejdon", kao i laserski kompleks "peresvet". Rusi ističu da je laserski kompleks "peresvet" već stigao do jedinica, a general Anatolij Nestručko tvrdi da su posade već prošle obuku da bi uspešno mogle da koriste lasere "peresvet".

Pročitajte još: Rusija testirala Tupoljev Tu-22M3 sa novom raketom vazduh-zemlja (VIDEO)

Atomski motor malih dimenzija će imati i podvodni dron "posejdon". On će moći brzo da se kreće na velikim dubinama. Već sada su mnogi prozvali to novo oružje "ubicom nosača aviona".

IPAK JE REALNO KAD je predsednik Putin na Federalnom saboru prvog marta govorio o najnovijem ruskom oružju, jedan broj zapadnih političara i novinara je postavljao pitanje postoji li realno to naoružanje ili je reč o novim idejama. Putin je tada kazao da je jedan deo novog naoružanja već u proizvodnji, a drugi je na testovima, pa ako ih prođu, onda će se preći na proizvodnju.

Po planu idu sva testiranja nove krstareće rakete "burevesnik", sa malogabaritnim atomskim reaktorom, koji mu omogućuje - neograničeni domet! Vest o uspešnim probama vezanim za "burevesnik" obišle su svet. Rusija je počela da intenzivno radi na tom projektu kada je Amerika 2001. izašla iz dogovora o ograničenju sistema PRO.

Ruska avijacija je krajem ove nedelje isprobala više brzih i preciznih raketa. Sevali su gromovi sa "migova-31" koji su naoružani superbrzim raketama "kinžal". I strateški bombarderi "tupoljev-22M3" su takođe isprobali novu raketu vazduh-zemlja.

"Kinžal" leti deset puta brže od zvuka i može da prođe sve postojeće PVO i PRO sisteme. Na rastojanju do dve hiljade kilometara može da pogodi cilj. Zasada su "kinžali" na avionima koji se nalaze u južnom vojnom okrugu Rusije.

Pročitajte još: Rusija gradi novi super-nosač aviona

Od prvog aprila "migovi-31K" lete na dežurstvu nad Kaspijskim morem i spremni su da se uključe u akcije protiv muslimanskih terorista u Siriji. Nije tajna da su "migovi" sa takvim raketama do sada imali više od 350 letova. Početkom ovog meseca "migovi" naoružani "kinžalima" su uvežbavali napad na objekte na zemlji i moru.

ŠPIJUNI U "ROSKOSMOSU"? RUSKA federalna bezbednosna služba pretražila je istraživački centar koji kontroliše ruska svemirska agencija "Roskosmos" zbog navodnog curenja tajni o hipersoničnom oružju zapadnim špijunima, javio je u petak "Rojters", pozivajući se na "Tass".

Ministarstvo obrane Rusije je saopštilo da je na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu uspešno testirana nova raketa sistema protivraketne odbrane.

- Raketa je pogodila cilj - kratko je rekao zamenik komandanta PVO i PRO general major Andrej Prihotko.

Ruski generali tvrde da takvoj raketi nema ravne u svetu. Ona se kreće oko četiri kilometra u sekundi. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti početi serijska proizvodnja. Posle gađanja na vojnom poligonu u Kazahstanu ruski generali su zadovoljno rekli da protivničke rakete sigurno neće da prođu i da će ih najnovija raketa presretač sigurno zaustaviti.

Takođe je isprobana hiperbrza bojeva glava "avangard" kao i interkontinentalna balistička raketa "sarmat" koja treba da zameni najveću i najtežu raketu na svetu "vojvodu", koja se u sovjetsko vreme proizvodila u Ukrajini. Ta raketa se čuva u "bunarima" i leti na tečno gorivo.