HAVANA - Kuba je obelodanila nove detalje o planovima za preoblikovanje vlade, sudstva i ekonomije, ustavnom reformom koju nacionalna skupština treba da odobri ovog meseca.

Reformom ustava iz 1976. godine biće uvedena funkcija premijera, čime će se razdvojiti uloge šefa vlade i šefa države, prenosi AP.

Komunistička partija će ostati jedina politička snaga u zemlji i u novom izdanju ustava.

Izmenjeni ustav, međutim, uvodi novine kad je reč o slobodnom tržištu i privatnom vlasništvu u kubanskom društvu, kao i pretpostavku o nevinosti u pravosudnom sistemu.

PROČITAJTE JOŠ - Kuba menja Ustav, Kastro predsednik Komisije

Očekuje se da će predložena ustavna reforma, koja je opisana u glavnom državnom listu u subotu, biti odobrena na nacionalnom referendumu kasnije ove godine.

Zvaničnici objašnjavaju da ustav iz 1976. ne odražava promene koje su proteklih godina sprovedene na Kubi.

Zvanični list "Granma" piše da su "iskustvo stečeno u godinama Revolucije i novi putevi koje je isrcrtala Komunistička partija" neki od razloga za reformu ustava.

Novi ustav će zadržati prava kao što je sloboda veroispovesti, ali će, s druge strane, jasno izdvojiti princip nediskriminacije u pogledu rodnog identiteta, mada se u tekstu kubanskog lista ne precizira u kojoj meri će država priznati istopolne brakove.