BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


PODIZALI su lideri NATO dva dana tenziju, oko izjava američkog predsednika Trampa u vezi s nedovoljnim izdvajanjima saveznika za naoružanje nauštrb Vašingtona, ali se sve završilo pomirujućim tonovima. Članice Severnoatlantske alijanse odlučile su u poslednjem trenutku da pošalju poruku zajedništva, kako bi osnažile Trampovu poziciju pred istorijski susret s Putinom u Helsinkiju.

- NATO sa ovog samita izlazi jači nego što je bio pre početka sastanka - poručio je u tom stilu francuski predsednik Makron.

A sam Donald Tramp je izjavio da je "veoma stabilni genije" i proglasio sopstvenu pobedu na samitu.

- Veoma sam dosledan, ja sam veoma stabilni genije - poručio je Tramp i to obrazložio time da su saveznici u NATO znatno povećali posvećenost davanjima za odbranu nakon što je on tiradom nad evropskim liderima isprovocirao održavanje vanredne sesije u okviru samita. - Sve se na kraju sklopilo. Bilo je nezgodno neko kratko vreme.

Pročitajte još - Tramp napao Nemačku: Berlin je zbog gasa zarobljenik Rusije

Prethodno su se pronele glasine da je američki predsednik, navodno, insistirao da se budžet za odbranu podigne na vrtoglavih četiri odsto! "Obavešteni" izvori iza zatvorenih vrata javljali su, čak, da je Tramp, u suprotnom, zapretio da će SAD napustiti NATO!

- Ni u jednom trenutku američki predsednik nije pretio da će se povući iz Alijanse - negirao je Emanuel Makron ove fantastične tračeve. Francuski predsednik je uputio na jedinu validnu referencu sa samita, zajedničku deklaraciju svih članica potpisanu preksinoć, u kojoj je jasno naznačeno da cilj ostaju dva procenta do 2024. godine. I sa tim im teško ide.

Tramp je, posle svega, bio "izuzetno zadovoljan", mada nije bilo najjasnije zbog čega, osim što su se države obavezale da će zaista učiniti ono što su već prihvatile.

- Svi smo sada srećni što imamo veoma jak i snažan NATO, mnogo jači nego pre dva dana - preneo je američki predsednik, istakavši da bi sada sve trebalo da funkcioniše kao podmazano.

U suštini je, međutim, samo potvrđena obaveza preuzeta još 2014. godine. Prašina se, tako, praktično, dizala ni oko čega. Do kraja ove godine osam zemalja bi trebalo da bude u okviru kvote "dva procenta", dok će ostale to pokušati svojim ritmom. Među onima koji dosta kasne je i Nemačka.

Pročitajte još - TRAMPOVA “BUKVICA” ZA NATO: Iza vrata grmelo "Angela moraš da uradiš nešto!"

Trampa, koji zadovoljan odlazi iz Brisela, sada čeka razgovor s Terezom Mej, u Londonu, a onda veliki susret s Vladimirom Putinom u ponedeljak u Helsinkiju.

POSRTANjE JUNKERA

PREDSEDNIK Evropske komisije Žan-Klod Junker je pred gala večeru lidera NATO u sredu uveče izgubio ravnotežu nekoliko puta, hodao nesigurno i posrtao do te mere da su predsednici Finske i Ukrajine, između ostalih, morali da mu pomognu da ostane na nogama. Junker je rekao da boluje od išijasa, koji ponekad utiče na njegovo kretanje.

BAŠ ME VOLE U LONDONU!

Prilikom dolaska u prvu posetu Britaniji otkad je postao predsednik SAD, Donald Tramp je rekao da mu ne smetaju protesti protiv njega u Londonu: "Mislim da me mnogo vole u Ujedinjenom Kraljevstvu, mislim da se slažu sa mnom po pitanju migracije", rekao je Tramp, uoči sinoćne svečane večere čiji je domaćin britanska premijerka Tereza Mej u palati Blenhajm kod Oksforda, rodnom mestu Vinstona Čerčila.