Knjiga koju je napisao bivši visoki diplomata Severne Koreje otkriva da je Pjongjang ucenjivao Izrael, uz pretnju da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju.

Naime, kako tvrdi Tae Jong Ho, koji je pobegao u Južnu Koreju 2016. godine, Severna Koreja tražila je od Izraela da joj plati milijardu dolara u zamenu da ne proda Iranu svoju tehnologiju za razvoj balističkih raketa, preneo je „Volstrit džurnal“.

Pročitajte još: Izraelske snage napale sirijske kod Golanske visoravni


Ta „nepristojna“ ponuda izneta je 1999. godine u jednom kafeu u Stokholmu, kada su se na kafi sreli tadašnji severnokorejski ambasador Son Mun Si i njegov izraelski kolega Gideon Ben Ami.

Prema navodima iz knjige, Izrael je odbio tu ponudu, ali je za par dana poslao kontraponudu, da u Severnu Koreju pošalje donaciju u hrani.

Pročitajte još: SAD imaju plan za Severnu Koreju, eksperti sumnjičavi


Volstrit džurnal“ je naveo da nije uspeo da dobije potvrdu od dva ambasadora koja su navodno učestvovala u pregovorima, ali je naveo da je prošle sedmice Ben Ami kazao izraelskim medijima da je, tokom mandata ambasadora, imao nekoliko tajnih sastanaka sa severnokorejskim diplomatama, i to u periodu od 1999. do 2002. godine, koje je inicirao Pjongjang.

(b92.net)