PEĆINA Tam Luang u kojoj se odvijala drama spasavanja 12 mladih fudbalera i njihovog trenera biće ne samo ovekovečena u holivudskom filmu, već će postati i muzej koji je već proglašen za jednu od budućih najvećih atrakcija u Tajlandu. Muzej će postati "živa pozornica" onoga što se dešavalo u mračnim lavirintima tokom jedne od najrizičnijih ronilačkih operacija spasavanja. Klupko priče o tome šta se zapravo dešavalo sa grupom mladih "zarobljenika" tek počinje da se odmotava.

PROČITAJTE I: Prvi snimak dečaka u karantinu na Tajlandu, snažni su i mašu kroz staklo (VIDEO)

Oni su, pre dolaska spasilačkih timova, proveli devet dana u tami pećine, i sada otkrivaju kako su preživeli. Pili su kapi vode sa zidova pećine i jeli komadiće rođendanskog kolača, ali ključ preživljavanja ležao je u održavanju prisebnosti, a za to je bio najzaslužniji trener.

Tek nešto stariji od njih, trener koga zovu Ake uspeo je da ih vežbama meditacije smiri i uveri da će preživeti i biti spaseni tokom 17 dana u poplavljenoj pećini. Bivši budistički monah, Ake je tehnike meditacije koristio i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.

A kada je spas posle devet dana stigao, u prvi plan je izbio jedan od dečaka Adun Sam Ona, čije je znanje engleskog jezika bilo ključno za komunikaciju sa britanskim "fokama".


Adun Sam On je izbeglica koga su roditelji poslali iz Mjanmara pre osam godina u Tajland, kako bi ga izbavili od etničkih sukoba. On nije državljanin nijedne države, ali se u Tajlandu istakao kao odličan učenik i sportista. Sa svojih 14 godina on već govori četiri jezika.

Svi preživeli nalaze se u bolnici u gradu Čijang Raj.


JEDINA ŽRTVA

Ronilac Saman Gunan je jedini koji je u akciji spasavanja izgubio život. Penzionisani pripadnik mornarice se prijavio dobrovoljno.
PROČITAJTE JOŠ: Ivan Karadžić o spasavanju dečaka u Tajlandu: Osećam olakšanje