Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da bi sastanak predsednika SAD Donalda Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom mogao da doprinese smanjenju rizika od konfrontcije između Rusije i Zapada.


Britanska premijerka je rekla NATO vođama na večeri sinoć u okviru samita Alijanse u Briselu da je napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj primer "dobro ustanovljene šeme ruskog ponašanja da se podriju naše demokratije i oštete naši interesi širom sveta".


Mej je međutim dodala da su "otvoreni kanali komunikacije između SAD i Rusije ključni za upravljanje rizicima konfrontacije". Predsednici SAD i Rusije treba da se sastnu u ponedeljak u Helsinkiju posle Trampovog učestvovanja na samitu NATO u Briselu, koji se završava danas, i posete Velikoj Britaniji. Velika Britanija predvodi napore da izdejstvuje da se kazni Rusije od kada je izvršen napad nervnim agensom na Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj u martu.


PROČITAJTE I: Tramp: Najlakše mi je sa Putinom!


U drugom trovanju nervnim agensom prošlog meseca takođe u Engleskj, koji bi mogao da bude povezan s tim umrla je jedna žena a njen partner se oporavlja u bolnici. Britanija smatra Rusiju odgovornom za to trovanje što Rusija negira.


Tramp danas popodne posle završetka NATO samita u Briselu ide u posetu Velikoj Britaniji gde će razgovarati sa Terezom Mej i biti primljen na čaju kod britanske kraljice Elizabete Druge.