MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


ODLUKA grčkih vlasti da proteraju dvojicu ruskih diplomata i dodatno još dvojici zabrane ulaz u Grčku, naljutio je mnoge u Moskvi, a Ministarstvo spoljnih poslova RF je već odlučilo da odgovori istom merom, proterivanjem dvojice grčkih diplomata iz zemlje.

Ruske diplomate su optužene za mešanje u unutrašnje stvari Grčke i za protivzakonite aktivnosti u vezi sa protestima protiv imena Makedonije. Štampa u glavnom gradu Grčke navodi da su ruske diplomate pokušale da podriju sporazum o imenu Makedonije koji su nedavno postigli Atina i Skoplje.

Kao greh im se navodi i pokušaj potkupljivanja grčkih činovnika kao i skupljanja informacija. U grčkoj vladi su optužili Kremlj da "mnogobrojnim i koordinisanim aktivnistima nastoji da ojača svoj uticaj u Grčkoj".

Osim toga, aktivnost ruskih diplomata bila je povezana sa Carskim pravoslavnim palestinskim društvom. Ako je verovati pisanju atinskih novina ruski diplomati su hteli da imaju uticaj na gradske strukture Grčke pravoslavne crkve tako što su ih nagrađivali.Pročitajte još:ATMOSFERA U GRČKOJ KLjUČA ZBOG MAKEDONIJE: Uhapšen poslanik Zlatne zore, pozivao na vojni puč


U grčkom Ministarstvu spoljnih poslova su izjavili da oni nameravaju da i dalje razvijaju prijateljske odnose sa ruskim narodom, ali to treba da bude na osnovi uzajamnog uvažavanja suvereniteta. Na drugoj strani u Moskvi su ljuti na Grke jer smatraju da se problem mogao rešiti na drugi način. Vladimir Džabarov, član Saveta federacije RF (ruskog senata), kaže da posle proterivanja diplomata ostaje sumnja u to koliko su prijateljski odnosi Grčke prema Rusiji.

- Ako je Grčka prijateljska zemlja, mogla je pozvati ambasadora RF i zamoliti ga da ta dvojica diplomata tiho napuste zemlju - kaže Vladimir Džabarov. - Tako rade prijateljske zemlje, bez buke u medijima.

Portparol grčke vlade Dimitris Tzanakopulos kazao je da treba uvažavati međunarodno pravo i u skladu sa njim se ponašati. On je objasnio da grčka vlada smatra da je ponašanje ruskih diplomata pokazalo da ne uvažavaju grčku državu.

Inače, Grčka je jedna od malobrojnih zemalja članica EU koja posle "afere Skripalj" nije proterala ruske diplomate.

OBJAVA IMENA

MADA kod proterivanja nije uobičajeno da se objavljuju imena proteranih, grčki mediji su objavili da je jedan od njih Viktor Jakovljev, dosadašnji saradnik ruske ambasade u Atini.

VREME ZA ODLAZAK

- GRČKA je obavestila Rusiju 6. jula da planira da njene diplomate protera iz zemlje - kazao je u sredu jedan neimenovani grčki diplomata. - Izdali smo ruskim vlastima upozorenje zbog ove četvorice diplomata i civila, u petak im je to zvanično saopšteno, i tako smo im dali nekoliko dana da napuste zemlju.