IVAN Karadžić, ronilac iz Danske, srpskog porekla, koji je učestvovao u spasavanju dečaka zarobljenih u pećini Tam Luang u Tajlandu upisao se zauvek među heroje koje će pamtiti ceo svet. Iscrpljen je, ali i zadovoljan ishodom drame za koju niko nije smeo da sa sigurnošću kaže da će imati srećan kraj.

- Osećam olakšanje - kaže Ivan za "Novosti". Podrška i hvala mu stiže sa svih strana. Njegovi prijatelji i poznanici šalju mu poruke na društvenim mrežama, ponosni što je Karadžić sa svojim kolegama uspeo ono za šta su se svi molili proteklih nedelja.

Pročitajte još - Svi dečaci i trener izvučeni iz pećine; Čestitke svetskih lidera; Pozivnica na "Old Traford"

Dvanaest dečaka, članova fudbalskog tima i njihov trener ostali su "zarobljeni" u pećini na severu Tajlanda 23. juna, jer su monsunske kiše podigle nivo vode. Punih devet dana se nije znalo da li su oni uopšte i živi.

Ronioci su ih tada pronašli na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni kada je voda nadošla zbog kiše.

Agonija izvlačenja dečaka iz pećine trajale je više od dve nedelje,oni su izvlačeni postepeno, po fazama. Operaciju su otežavale vremenske neprilike, a bilo je neophodno zameniti i boce s kiseonikom posle određenog vremena provedenog u pećini.

Do sada neviđena akcija spasavanja trajala je do 10. jula kada su na sigurno izvučeni i 12. dečak i dvadesetpetogodišnji trener.