NjUJORK - Više od 10.000 dece ubijeno je ili osakaćeno prošle godine u oružanim sukobima širom sveta, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija objavljenom ove nedelje.

Prijavljeno je više od 21.000 slučajeva "teškog kršenja" prava dece u 2017, što je veliki porast u odnosu na godinu pre, stoji u godišnjem izveštaju "Deca i oružani sukob" koji je objavljen u sredu.

"Uprkos nekom napretku, nivo kršenja ostaje neprihvatljiv", rekao je Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Guteresa, prenosi Glas Amerike.

Izveštaj pokriva preko 20 zemalja, uključujući i tačke konflikta poput – Jemena, Sirije i Avganistana.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija odgovorna je za najmanje polovinu od 1.300 slučajeva smrti dece u Jemenu. Takođe je odgovorna za ranjavanje više od 300 dece.

PROČITAJTE JOŠ - U bedi živi 15.000 dece

Nigerija i Irak zatvorili su 2.200, odnosno 1.000 dece, zbog sumnji da su njihovi roditelji povezani sa terorističkim grupama.

Ekstremisti El Šabab u Somaliji oteli su više od 1.600 dece kako bi ih koristili kao vojnike ili kao seksualno roblje, navodi se u izveštaju.

U Južnom Sudanu, više od 1.200 dece regrutovano je u vojsku. U Jemenu postoji više od 840 slučajeva kada su decaci mladi od 11 godina regrutovani i upotrebljeni kao vojnici.

"Poenta je, ta deca ne bi trebalo da budu tretirana kao manje dobro, oni zaslužuju da uživaju ista prava kao deca koja žive živote barem smisleno i da im bude data šansa za oporavak", rekla je Virdžinija Gampa, specijalna predstavnica UN za Decu i oružane sukobe.

Gampova navodi da su krize u – Centralnoafrickoj Republici, Demokratskoj Repubilici Kongo, Mjanmaru, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu glavni razlozi za "ozbiljno povećanje" nasilja, o kom govori izveštaj.