ŠEF Bele kuće je, na do sada neviđen način i nezabeleženim intenzitetom, optužio kanadskog premijera Džastina Trudoa za "nepoštenje" i "lažne izjave". Donald Tramp je to učinio posredstvom nekoliko tvitova koje je lansirao dok je avionom leteo ka Singapuru gde sutra treba da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. Tramp je, osim toga, povukao ranije dato odobrenje sa zajedničkog saopštenja samita G7, najrazvijenijih država, koje je sublimiralo zaključke dvodnevnog skupa, održanog u Kanadi.

Svetski mediji ističu da je u pitanju "napad bez presedana na lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD". Ovom tviter-paljbom koju je osuo po Trudou, Tramp odstupio od svog, mahom pozitivnog, tona tokom i naročito na završetku skupa u kanadskoj provinciji Kvebek. Nekoliko sati pre no što je Amerikanac broj jedan stavio novu recku na sve dužu listu svojih diplomatskih incidenata, Trudo se u obraćanju novinarima pohvalio da je svih sedam vođa G7 (SAD, Kanada, Francuska, Italija, Nemačka, Velika Britanija i Japan) potpisalo zajedničko saopštenje na kraju dvodnevnog skupa u La Malbeu.

PROČITAJTE JOŠ: Takse padaju unutar G7?

Do tog dokumenta, učesnici su stigli ne sa malo muke, budući da su SAD uvele namete na uvoz čelika i aluminijuma. A, onda je Trudo plasirao izjavu koju je potom Tramp okarakterisao kao nešto na šta se mora reagovati oštro. To je i učinio, povlačeći američki potpis sa zajedničkog saopštenja. "Kao Kanađani, mi smo uljudni, razumni, ali takođe nećemo dozvoliti da nas maltretiraju", rekao je Trudo.

- Na osnovu Džastinovih lažnih izjava na njegovoj konferenciji za štampu i činjenice da Kanada naplaćuje ogromne takse američkim farmerima, radnicima i kompanijama, dao sam instrukcije našim predstavnicima da ne odobre saopštenje dok mi razmatramo uvođenje taksi na automobile koji su preplavili američko tržište - napisao je Tramp. - Naše takse su odgovor na njegovih 270 odsto na mlečne proizvode.

PROČITAJTE JOŠ: Tramp: Kim ima samo jednu priliku u Singapuru


Lideri najrazvijenijih zemalja sveta složili su se da je neophodna "slobodna, fer trgovina od koristi svima", kao i nastavak borbe protiv protekcionizma. Trudo je ocenio da su lideri ovog vikenda "zasukali rukave" i došli do jezika zahvaljujući kojem su mogli da se slože o mnogim pitanjima.

Nemačka i dalje podržava saopštenje G7, uprkos Trampovoj odluci da povuče podršku deklaraciji donetoj na samitu u Kanadi, saopštio je u nedelju portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Džastin Trudo sa suprugom Sofi


Francusko predsedništvo osudilo je Trampovu nedoslednost i istaklo da međunarodna saradnja "ne može da zavisi od besa i sitnih reči". Makron je kazao da će naredni samit te grupe biti održan u francuskom gradu Bijaricu, krajem leta 2019. godine, a ne u junu kada je to uobičajeno, pošto se u tom periodu održavaju evropski izbori.

IZ ČETIRI UGLA

NA četiri različite fotografije, snimljene skoro istovremeno iz različitih uglova, dočarava se dijametralno drugačiji "odnos snaga" među akterima. Tako, na fotografiji objavljenoj na instagram-nalogu nemačke kancelarke Angele Merkel, ona dominira nad sagovornicima, dok je na tviter-nalogu američkog predsednika Donalda Trampa - on glavni. Isto je sa fotografijom koju objavljuje francuski predsednik Emanuel Makron, kao i onom koju je plasirao italijanski premijer Đuzepe Konte.

PUTIN ZOVE SVE U MOSKVU

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je u nedelju da izlazak iz G7 nije bio izbor Rusije i da bi voleo da zemlje članice te grupe vidi u Moskvi. Tim rečima, Putin je odgovorio na pitanje novinara u vezi sa predlogom američkog predsednika Donalda Trampa o ponovnom prijemu Rusije u grupu najrazvijenijih. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su se predstavnici zemalja EU složili da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u tu grupu, iz koje je izbačena 2014.godine, posle pripajanja Krima.