MOSKVA: OD STALNOG DOPISNIKA


PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin u toku maja dva puta je javno pozvao i druge zemlje da se oslobode monopola dolara koji je, po njemu, nepouzdan i opasan. Gostujući u Dumi Putin se složio sa ocenama ruskih parlamentaraca da je neophodno odvajanje od dolara. On je kazao da se mora povećavati nivo ekonomskog suvereniteta Rusije. Njegov poziv se pre svega odnosio na zemlje koje vade velike količine nafte a u tom biznisu se davno ustalilo pravilo da se crno zlato prodaje u dolarima.

- Nafta se na berzama prodaje u dolarima i naravno da mi razmišljamo šta da napravimo da se oslobodimo tog bremena, tim više što se sankcijama krše principi svetske trgovine - kazao je Putin. On je dodao da će Rusija nastaviti da i dalje širi broj valuta u kojima će čuvati svoje nacionalne rezerve.

PROČITAJTE JOŠ: Putin izbacuje dolar i evro

- Prethodnih decenija Rusija se ponašala naivno nadajući se da će se poštovati deklarisani principi u oblasti svetske trgovine, a sada vidimo da se krše pravila Svetske trgovinske organizacije. Ograničenja su iz političkih pobuda, koje nazivaju sankcijama. Pritom se uvode stalno nove, da bi obezbedili sebi konkurentnu prednost - objasnio je ruski predsednik.

PROČITAJTE JOŠ: FINANSIJSKI TORPEDO KINE I RUSIJE: Kako potopiti američku dominaciju sa milijardu dolara

Na skupu u Sankt Peterburgu i prvi potpredsednik ruske vlade i istovremeno ministar finansija Anton Siluanov je pozvao zemlje članice EU da pređu na obračun trgovinske razmene samo na evro. Siluanov je podsetio da Rusija nastoji da ima međusobno obračunavanje trgovine u nacionalnim valutama sa Kinom i Iranom.

Može li "petro-evro" ili neka druga valuta da zameni "petro-dolare"?

Profesor Finansijskog univerziteta Boris Hejfec smatra da se može smanjiti uticaj dolara tako što će se povećavati rezerve u drugoj valuti, pre svega u evrima, a moguće je i u juanima. To je prirodna zamena dolara jer se i tako polovina ruske trgovine obavlja sa EU i Kinom.

Poslednjih godina sve je više zemalja koje prodaju naftu za juane i evre i odustaju od obračuna u dolarima. Rusija takođe želi da prodaje u rubljima. Dolar je zavladao naftnim tržištem sedamdesetih godina. Prva je počela da obračunava prodaju nafte u dolarima Saudijska Arabija, a za njom su to učinile i druge članice OPEK-a.

Prvi koji je počeo da govori o neophodnosti nezavisnosti od dolara bio je irački lider Sadam Husein koji je ubijen 30 decembra 2006. I predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad je 2007. predložio članicama OPEK-a da prestanu da obračunavaju svoje barele nafte u dolarima. Ozlojeđeni politikom Vašingtona, međusobne trgovinske obračune su prestali da prave u dolarima Kuba, Bolivija, Venecuela, Honduras,Nikaragva i Ekvador.

Nedugo pre državnog udara u Libiji i Muamar Gadafi je govorio o planovima da pređe na "zlatni dinar". U to vreme je on verovao da će ga podržati i druge afričke zemlje koje prodaju naftu. Pokušavali su da zaobiđu prodaju nafte u dolarima i u Egiptu i Alžiru.

Početkom aprila 2018. ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao novinarima da se izučava mogućnost da se prihvataju nacionalne valute u prodaji nafte sa Turskom i Iranom. Za to postoji obostrana želja.

Hoće li se napustiti dolar u trgovini sa naftom mnogo zavisi i od Kine. Lane (2017) je ona uvezla 420 miliona tona nafte. A poslednje tri godine u Kini potrošnja nafte raste 5 odsto dok se prosečna svetska potrošnja povećava za 1,7 odsto. Ambiciozni Kinezi naravno žele da njihov juan takođe bude obračunsko sredstvo plaćanja u međunarodnoj trgovini. Kina je jedan od glavnih kupaca nafte iz Saudijske Arabije i Venecuele pa će se videti hoće li se juan dugoročno nametnuti kao sredstvo plaćanja.

Stručnjaci kažu da će ta "apstinencija dolara" ići polako u zavisnosti od stabilnosti drugih valuta. Zemlje izvoznice nafte koje imaju veliki uvoz iz Evrope lako će u trgovini zameniti dolar evrom. Na drugoj strani, skeptici kažu da se teško osloboditi dolara ne samo zato što se ustalila praksa da bude obračunsko sredstvo naftašima već i zbog toga jer je američka ekonomija i dalje najjača na svetu.


"MISTER PARAZIT"

Naravno, konačna odluka o zameni dolara drugom valutom zavisi od razvoja ekonomija Kine i zemalja koje žele da imaju veću ulogu i respektivnu nacionalnu valutu. Iako predsednik Tramp često ponavlja kako Amerika hrani ceo svet i da to ne može biti večno mnogo je ekonomista i političara koji misle da ona "parazitira zahvaljujući dolaru" pa zato i žele da se oslobode monopola zelene novčanice.