STRAVIČNA tragedija dogodila se jutros u Alžiru - vojni transportni avion snaga bezbednosti ove afričke zemlje tipa Iljušin-76 srušio se blizu aerodroma "Bufarik", tridesetak kilometara jugozapadno od prestonice, i odneo u smrt najmanje 257 ljudi koji su se nalazili u njemu. Do nesreće je došlo malo posle osam sati po lokalnom vremenu, a kako prenose britanski mediji, avion je prevozio vojnike i vojnu opremu. Pored desetočlane posade i vojnika, u letelici su bili i njihovi članovi porodica. Uzrok nesreće još nije poznat.

Među stradalima je i 26 članova pokreta Polisario koji se bori za nezavisnost samoproglašene Saharske Republike na teritoriji cele Zapadne Sahare, koja je delimično pod kontrolom Maroka, potvrdio je Đamel Ould Abes, generalni sekretar vladajuće stranke Front nacionalnog oslobođenja Zapadne Sahare od Maroka, u čemu ima podršku Alžira. Avion je leteo za Bešar, ali se srušio na obodu aerodroma i odmah se zapalio, saopštilo je alžirsko Ministarstvo odbrane. U Tindufu, južnom delu Alžira, u koji su se zaputili vojnici sa svojim porodicama, živi na hiljade izbeglica iz zapadne Sahare, a mnogi od njih su pristalice pokreta Polisario, podsećaju svetske novinske agencije.

Pročitajte još: TRAGEDIJA KOD KOVAČICE: Srušio se vojni avion, jedan pilot poginuo, drugi na VMA van životne opasnosti (FOTO+VIDEO)

Alžirski TV kanal "Enahar" poslao je u svet slike stravičnog prizora: iskidanih delova tela žrtava na livadi u blizini mesta pada aviona. Na video-snimcima mesta nesreće vide se veliki oblaci gustog dima, 14 ambulantnih kola i 10 vatrogasnih vozila. Kako se navodi, iz olupine aviona izvučeno je desetine leševa. Ipak, ima preživelih, potvrdile su alžirske spasilačke službe.

Portparol Agencije za civilnu zaštitu Faruk Ašur, kazao je da su neki putnici izvučeni iz srušenog aviona sa teškim opekotinama izazvanim požarom koji je izbio na letelici posle pada. Ašur je rekao da je više od 300 pripadnika spasilačkih službi angažovano na mestu nesreće. Tela žrtava odnesena su u vojnu bolnicu u gradu Ain Naddža zbog identifikacije, navelo je ministarstvo.

Predsednik Alžira, Abdelaziz Buteflika, proglasio je trodnevnu žalost u celoj zemlji.
SAUČEŠĆE VUČIĆA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uputio je predsedniku Alžira Abdelazizu Butefliki pismo saučešća povodom pada vojnog transportnog aviona, u kojem je poginulo više od 250 ljudi. Vučić je pritom izrazio uverenje da će oni koji su izgubili život na vojničkoj dužnosti, što je, kako je rekao, "najveća žrtva koja se može prineti domovini", "ostati u plemenitom sećanju generacija koje dolaze".
NAJSMRTONOSNIJE NESREĆE

AVIONSKA tragedija koja se dogodila juče u Alžiru, najsmrtonosnija je od pada letelice "Malezija erlajnsa" na letu MH17 koja je oborena na istoku Ukrajine i u smrt odnela svih 298 putnika i članova posade. Agencije podsećaju na najteži udes u istoriji vazduhoplovstva, iz 1977. godine, u kome su poginula 583 od 644 putnika i članova posade. Sudarila su se dva "boinga 747" holandske kompanije KLM i američke "Pan-Am", na pisti aerodroma "Tenerife" na Kanarskim Ostrvima.