MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


RUSKE crkve su i ovog Vaskrsa bile prepune, a prazničnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja na obali reke Moskve služio je ruski patrijarh Kiril. Po običaju, u crkvi su bili predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Dmitrij Medvedev i njegova supruga Svetlana, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, mnogobrojni parlamentarci i kulturni delatnici.

Obraćajući se vernicima, ali i neverujućima, patrijarh Kiril je poručio da uzmu jevanđelje u ruke i nanovo sagledaju život.

- Ne sumnjam da ćete posle čitanja na novi način gledati ne samo sebe nego i svet koji vas okružuje. Uskrsnuće Isusa Hrista je glavni događaj sve ljudske istorije - poručio je ruski patrijarh.

Čestitajući praznik naciji predsednik Putin je rekao da Vaskrs predstavlja praznik života, dobrote i ljubavi.

- Budi veru i nadu, stremljenje da se čine dobra dela i da se pomaže bližnjima. Vaskrs objedinjuje ljude na neprelaznim duhovnim vrednostima i idealima. U ovim prolećnim danima ispunjenim iskrenom radošću razumemo kako su za nas važni otadžbinska tradicija i običaji - poručio je Putin.

Predsednik je istakao da se Ruska pravoslavna crkva brine za društvenu slogu, podršku porodičnih vrednosti i vaspitanje pokolenja koje raste. Taj posao, po Putinovom mišljenju, zaslužuje najdublje priznanje.

Velika većina Rusa su tradicionalni vernici koji održavaju običaje i slave Uskrs i Božić. Prema najnovijem istraživanju, čak 89 odsto građana Rusije izjavilo je da će praznovati Vaskrs, a njih 64 odsto je farbalo jaja. Procenat onih koji su postili izuzetno je mali - svega dva odsto je postilo ceo Veliki post, a šest procenata poslednju nedelju pred praznik.