Tinejdžer iz Izraela je uhapšen u muzeju Aušvic nakon što je urinirao po spomeniku žrtvama ubijenim u nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru.


Ime devetnaestogodišnjeg mladića nije objavljeno, a uhapšen je u sredu. Incident se dogodio oko 13:00 sati po lokalnom vremenu kada je vodič primetio da mladić urinira po stepenicama spomenika. Policija ga je smestila u pritvor, gde je dao izjavu, a potom i platio novčanu kaznu veću od 1.100 eura zbog sramnog čina.


Aušvic je bio najveći koncentracioni logor nemačke nacističke partije i deo plana za istrebljenje zavorenika nakon početka Drugog svetskog rata. Mreža logora je bila deo plana nacističkog vođe Adolfa Hitlera za ubijanje Jevreja.


PROČITAJTE JOŠ: Kažnjeni zatvorom jer su goli zaklali ovcu ispred Aušvica


Procjenjuje se da su nacisti ubili više od 1,1 milion muškaraca, žena i dece u Aušvicu na različite načine, među kojima je i ubijanje plinom. Prema poljskom zakonu, skrnavljenje spomenika i objekata je kažnjivo novčano, ali i zatvorom.


U martu prošle godine je grupa mladih ljudi napravila incident kada su skinuli odjeću i vezali se lancima na ulazu u logor, a potom su ubili ovcu s 20 uboda u srce. Radi se o takozvanim umetnicima koji su zbog "performansa" dobili novčane i zatvorske kazne.


(klix.ba)