Rođak nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija izjavio je da su optužbe za korupciju protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija "Božja kazna" za njegovu ulogu u ustanku koji je podržao NATO, a u kojem je Gadafi svrgnut i ubijen.


"Hvala Bogu. Ovo je Božja kazna, jer je on (Sarkozi) prvi počeo vazdušne napade u Libiji", rekao je za AP rođak i nekada bliski saradnik Gadafija, Ahmed Gadaf al-Dam, koji inače živi u Kairu.

On kaže da je znao za milione evra koje je Gadafijeva vlada, kako se u optužbama navodi, dao Sarkoziju.


PROČITAJTE JOŠ: Sarkozi pred sudom: Optužen sam bez ikakvog fizičkog dokaza

Gadaf al-Dam je rekao da je Libija želela podršku Francuske za uspostavljanje takozvanih "Ujedinjenih afričkih država", san koji je Gadafi promovisao u javnim govorima do 2010. godine.

"Bio nam je potreban prijatelj u Jelisejskoj palati. Pedeset miliona evra nije previše za Afriku", rekao je Gadafijev rođak.

Prema njegovim rečima, većina Libijaca koji su bili umešani u transfere novca su u zatvoru, mrtvi ili se kriju, strahujući da ne budu ubijeni.Gadaf al-Dam sada krivi zapadne zemlje, rekavši da je Gadafijev pad doveo do "uništenja i poniženja".

Kako je zaključio, Sarkozija i druge zapadne lidere trebalo bi pozvati na odgovornost što su Libiju pretvorili u "jazbinu ekstremizma i terorizma".


PROČITAJTE JOŠ: Sudije stežu obruč oko Sarkozija

Istražitelji ispituju navode da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju 50 miliona evra za uspešnu predsedničku kampanju 2007.Sarkozi, koga je ove nedelje ispitivala policija za borbu protiv korupcije, suočava se s preliminarnim optužbama za nezakonito finansiranje kampanje, pasivnu korupciju i primanje novca iz libijskih fondova prikupljenih malverzacijama.

On je, međutim, više puta porekao bilo kakve prestupe.

Američka agencija navodi da Sarkozi libijskoj vladi nije u praksi pružio podršku kada su Libijci izašli na ulice početkom 2011, počevši ustanak inspirisan "arapskim prolećem".Gadafi je odgovorio na ustanak slanjem trupa i tenkova u istočni grad Bengazi, koji su pobunjenici zauzeli.

Strepeći od masakra, Sarkozi i drugi zapadni lideri su počeli vazdušnu kampanju na čelu sa NATO protiv Gadafijevih snaga u martu te godine, a kampanja se pojačavala u narednih sedam meseci i na kraju omogućila pobunjenicima da zbace vladu, a kasnije i da Gadafija uhvate i ubiju, podseća AP.