U Savetu bezbednosti UN u toku je vanredna sednica na koju je pozvala Velika Britanija posle napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju.

Britanski zvaničnici u UN optužili su Rusiju za trovanje Skripalja i njegove ćerke Julije. Kako navode, Moskva je kriva za pokušaj ubistva, nazivajući slučaj nezakonitom upotrebom sile na teritoriji druge članice UN.

Pročitajte još: London proterao 23 ruskih diplomata

Skripalj i njegova ćerka nađeni su bez svesti u Solsberiju 3. marta. Britanski zvaničnici tvrde da su oboje otrovani nervnim agensom “novičok“, “sovjetskim izumom“. Oboje su i dalje u kritičnom stanju.

“U skladu sa činjenicama da je Rusija ranije proizvodila ovaj agens, britanska vlada je zaključila da je Rusija odgovorna za ovaj napad. Rusija nije prijavila postojanje fabrika za proizvodnju novičoka, a da su one postojale u Sovjetskom Savezu znamo preko svedočenja stručnjaka. Istraga je pokazala da je država Rusija odgovorna za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Napad je bio nezakonita upotreba sile i kršenje člana 2 povelje UN“, rekao je zamenik britanskog ambasadora pri UN Džonatan Alen.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je da je napad u Solsberiju deo rastuće krize oko upotrebe hemijskog oružja.

Kako je rekla, ako Rusi žele da Amerika prestane da je kritikuje, onda Moskva mora da prestane da upotrebljava hemijsko oružje “kako bi ubili neprijatelje“, i da prestane da podržava Asada (sirijskog predsednika).

Ona je dodala da nije reč o "izolovanom incidentu".

Njen francuski kolega Fransoa Delatr je takođe izrazio "jasnu podršku" i "potpunu solidarnost Francuske" s Londonom, ali bez direktnog optuživanja Rusije.

(b92.net)

NEBENZJA: RUSIJA NIKADA NIJE PROIZVODILA "NOVIČOK"


U Rusiji nikad nisu sprovođeni projekti pod imenom "novičok", a taj nervni agens koji je korišćen u napadu na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku možda je proizveden na drugom mestu - na primer Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN.


Prema njegovim rečima, nervni agens verovatno potiče iz zemalja "koje su dosta radile na takvim supstancama 90-ih godina, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo",

prenosi TAS S.


Nebenzja je predložio da Savet bezbednosti izda saopštenje u kojem podržava istragu o slučaju Skripalj, na osnovu Konvencije o zabrani hemijskog oružja, navodi TAS S.


On je takođe istakao da Rusija nije odgovorna za napad na Skripalja, rekavši da je Moskva spremna za zajedničku istragu tog napada sa Velikom Britanijom.

Nebenzja je takođe zatražio materijalne dokaze o slučaju trovanja Skripalja i njegove kćerke.