Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je "dramatična" i iznenađujuća promena stava Kim Džong Una dovela do toga da američki predsednik Donald Tramp pristane na sastanak s severnokorejskim liderom.


Tilerson je dodao da su SAD iznenađene koliko je Kim bio okrenut ka napretku u razgovorima s južnokorejskom delegacijom, prenosi AP.


On je ocenio da je to najsnažniji nagoveštaj do danas Kimove "ne samo volje, već zaista želje za razgovorima".


Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui-jong, koji je obavestio novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Beloj kući, sastao se s Kimom ranije ove nedelje.


Tilerson je naglasio da je Tramp sam doneo odluku da se sastane s severnokorejskim liderom, nakon što je utvrdio da je pravo vreme za razgovore, ali ne za zvanične pregovore.


On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se ugovorio sastanak dvojice lidera.


PROČITAJTE I: Istorijski preokret: Tramp prihvatio poziv Kima


Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javio je BBC.


Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su preneli Kimovu poruku Trampu i poručili da je svernokorejski lider "posvećen denuklearizaciji".


Severna Koreja još nije izdala nikakvo zvanično saopštenje o aktuelnom razvoju događaja.


Američki predsednik potvrdio je na svom nalogu na Tviteru da će se sastati s Kimom do maja.


Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa liderom Severne Koreje.


SAD i Severna Koreja nemaju čak ni formalne diplomatske odnose, navela je agencija AP.