Grčki nedeljnik "Elefteri ORA", blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistama, objavio je unajnovijem broju od 21. januara, mapu podeljene Makedonije između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, preneo je portal Antipreš na albanskom jeziku.


Prema objavljenoj mapi Republika Makedonija je podeljena na četiri dela s tim da, kako primećuje portal Atipreš, najmanji deo je predviđen da pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj.

Nešto manje nego Grčkoj predviđeno da prpadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska.


PROČITAJTE JOŠ: JASNA PORUKA IZ SOLUNA: Makedonija je samo Grčka (FOTO+VIDEO)

"Objavljivanje takve mape uz ideju o podeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slovenske Makedonije, što je uslov za njeno članstvo u NATO i dugoočekivanog sastanka Zaeva i Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu. Nadamo se da je ovo šala ili nevolja kao posledica hladne i teške ekonomije Grčke", navodi portal Antipreš.

Susret premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Cipra i Zorana Zaeva, najavljen je tokom ekonomskog Foruma u Davosu od 23. do 26. januara.

A u Solunu su, inače, juče održane demonstracije koje su, prema policijskim procenama, okupile više od 100 hiljada ljudi, koji se protive upotrebe reči "Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja oko imena te bivše jugoslovenske republike.


Glavni slogan protesta bio je "Makedonija je Grčka", a u protestu su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija, sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.


PROČITAJTE JOŠ: Grčka crkva protiv imena "Makedonija"

Protest, kako su javili grčki mediji, nije bio povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je bio da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi reč "Makedonija" u svom imenu.

Prošlonedeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se reč "Makedonija" upotrebi ni u jednom rešenju novog imena Makedonije.Inače, grčki mediji najavili su danas da će u narednih desetak dana međunarodni predstavnik u ovim pregovorima, Metju Nimic, posetiti Atinu i Skoplje u vezi sa rešenjem ovog spora.

Nimic je nakon prošlonedljenih razgovora sa predstavnicima Grčke i Makedonije u Njujorku izjavio da je optimista i veruje da će dugogodišnji spor oko imena Makedonije biti rešen u narednh šest meseci, te da je obema stranama dao predloge o kojima njihove vlade treba da se izjasne u određenom roku.

VMRO OSUDILA PROTESTE PROTIV IMENA MAKEDONIJE I CRTANjE MAPA

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE osudila je u ponedeljak, kako navodi, nacionalističke protesta protiv naziva "Makedonija" u bilo kojem rešenju novog imena te države i objavljivanje mapa koje dele tu bivšu jugoslovensku republiku na četiri dela.

VMRO-DPMNE je saopštila da ovakve akcije ne pomažu poboljšanju susedskih odnosa i stvaraju klimu nepoverenja između Makedonije i Grčke.

Ova stranka, čiji je počasni predsednik bivši premijer Nikola Gruevski, zatražila je od nadležnog ministarstva da odgovore na neprimerene poteze pojedinaca i grupa u Grčkoj, kao i da zatraže konkretne akcije grčke strane protiv takvih pojava, objavio je portal "Žurnal" na albanskom jeziku.

Pročitajte još - Makedonci protestuju zbog albanskog kao zvaničnog jezika

Inače, na jučerašnjim desničarskim protestima, koji je, prema proceni policije, okupio oko 100.000 ljudi, zapaljena je makedonska zastava.

Grčki nedeljnik "Eleftero ORA" je u najnovijem broju objavio mapu Makedonije na kojoj je ta država teritorijalno podeljena na četiri dela tako da Albaniji pripada najmanji deo teritorije, a Grčkoj najveći.