Izrada loga za ministarstva u Austriji koštala su poreske obveznike čak pola miliona evra, tvrdi austrijska televizija "Puls 4".


Dok u susednoj Nemačkoj sva ministarstva imaju identičan logo sa različitim imenima nadležnosti, u Austriji svako ministarstvo ima svoj zaseban logo, tako da među ministarstvima vlada pravo "šarenilo".


U emisiji koja ukazuje na "suludo" trošenje državnog novca ukazano je na ogroman trošak za različita loga.


Najskuplji logo ima Ministarstvo finansija (BMF) koji je koštao čak 107.000 evra, a taj logo se od ranijeg razlikuje veoma malo.


Logo Ministarstva za žene i omladinu koštalo je državu 28.000 evra, a Ministarstva inostranih poslova 34.000 evra.


Među skupljima je i logo Ministarstva unutaršnjih poslova koje je koštalo državu 54.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ: Austrija odbila medicinsku pomoć osumnjičenom teroristi


Inače izmena loga Ministarstva poljoprivrede, takozvanog Ministarstva "života", koji se sastoji od znaka "L", u kojem je u prvobitnom stanju bila samo "trava", a u novoj verziji cvet koji raste u travi, koštala je poreske obveznike 90.000 evra.


Uz to treba dodati da svaka izmena loga sa sobom povlači i promenu loga na zvaničnim dokumentima, što dodatno povećava troškove.


Najjeftiniji logo je onaj Ministarstva za socijalna pitanja.


Taj logo državu nije koštao ništa, pošto ga je izradio, kako ističe "Puls 4", službenik te ustanove u svoje radno vreme.


Ostaje da se vidi da li će nova vlada, pošto je menjala nadležnosti pojedinih ministarstava, trošiti novac na novi logo istih ili će zadržati stare, pošto je štednja visoko na listi prioriteta kabineta kancelara Sebastijana Kurca.