Južna Koreja, Japan i SAD započele su danas zajedničke pomorske vežbe, usred napetosti na Korejskom poluostrvu, saopštila je danas japanska mornarica.

"Usred sve gore bezbednosne situacije u blizini naše države zbog kontinuiranih nuklearnih testova i lansiranja raketa Severne Koreje, vežbe imaju za cilj povećanje saradnje sa pomorskim snagama SAD i Južne Koreje i jačanje odnosa između država", navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Pročitajte još: S. Koreja: U blizini mesta nuklearne probe dva manja potresa

Vežbe će, kako se navodi, trajati dva dana, a u njima će pored "mnogobrojnih ratnih brodova" Amerike i Južne Koreje, učestvovati i japanski ratni brod "Čokai Idžis" (Chokai Aegis), a fokus će biti na saradnji i razmeni informacija o lansiranjima koje izvodi Severna Koreja.

Kako je Rojters ranije preneo, ove vežbe su ujedno šeste po redu zajedničke vežbe ove tri zemlje tokom kojih će se deliti informacije u praćenju balističkih raketa.

Pročitajte još: Kim lažirao lansiranje?

Britanska agencija podseća da Severna Koreja stalno preti Južnoj Koreji, Japanu i SAD navodeći da je njen program naoružanja neophodan kako bi se odbranila od američke agresije.