MOSKVA


OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Kratki propagandni film iz radionice NATO o "šumskoj braći" na Baltiku samo je još jedan dokaz velike ideološke zbrke u Briselu. Umesto da se objasni ko se u Estoniji, Litvaniji i Letoniji borio protiv Hitlera i njegovih jedinica, a ko je sa njime kolaborirao, autori filma na "Jutjubu" su veličali verne nacističke sluge, koje su se borile sve vreme Drugog svetskog rata, pa i kasnije, protiv Crvene armije.

Čak i oni koji površno znaju istoriju morali su čuti da su najokrutniji čuvari nemačkih logora u Drugom svetskom ratu bile Hitlerove sluge iz pribaltičkih zemalja i zapadne Ukrajine. Ako se tome pridoda još koliko su pobili ljudi, onda je jasno kakvi su to bili rodoljubi.

Interesantno je da rukovodstvu NATO ne smeta ni veličanje ustaša u Hrvatskoj koje su takođe sarađivale sa Hitlerom. Iz svega toga ispada da je za Brisel važno ko je bio na strani antikomunista, a ostali gresi se mogu zaboraviti.

Jedino se neće zaboraviti ako su ostali neraščišćeni računi između neke od članica NATO i zemlje koja je kandidat za ulazak u taj vojni savez. Dosadašnji veliki saveznici u medijskom i diplomatskom ratovanju protiv Rusije, Poljska i Ukrajina, počeli su, tako, da kvare odnose, jer imaju oprečne stavove o pojedinim istorijskim ličnostima. Poruka ministra spoljnih poslova Poljske Vitolda Vaščikovskog vlastima u Kijevu da Ukrajina neće ući u EU ako bude gradila nacionalnu samosvest na kultu nacionaliste Stepana Bandere izazvala je nezadovoljstvo među ukrajinskim diplomatama.

Ideolog Ukrajinskog nacionalizma Stepan Bandera, koga su sovjetske vlasti likvidirale u oktobru 1959. u Minhenu jer je u toku rata sarađivao sa Nemcima, istorijski je protivrečna ličnost. Sadašnje vlasti u Kijevu se slažu sa ukrajinskim nacionalistima koji Banderu doživljavaju kao svoju "nacionalnu ikonu". On je pre Drugog svetskog rata bio u poljskom zatvoru, zatim su ga i Nemci hapsili, da bi ga pustili 1944. a on nastavio da se bori protiv sovjetske vlasti. U Rusiji, Belorusiji i Poljskoj ga smatraju kolaboracionistom sa fašistima.

Poljski ministar je ocenio da su ekonomski odnosi sa Ukrajinom slabi, ali su još gora istorijska pitanja. U Kijevu smatraju da poljski ministar nije trebalo o tome da govori sada, kad se Ukrajina bori protiv ruskog agresora na istoku zemlje i optužuju ga da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine, koja sama treba da oceni ko su njeni heroji. Poljacima predlažu da sa Kijevom formiraju grupu koja bi se bavila "teškim pitanjima zajedničke istorije" što bi pomoglo da dođu do konačnog pomirenja.

ZABORAVILI ANTIFAŠISTE

U redovima Crvene armije, koja se borila protiv Hitlera, bilo je mnogo vojnika sa Baltika, ali NATO film ne govori o njima. Takav propagandni film se pojavio sada zbog nategnutih odnosa NATO i Rusije, pa se zato i moglo dogoditi da se veliča borba "šumske braće", dokazanih nacističkih kolaboracionista. Zaboravlja se da su "šumsku braću" organizovali pripadnici SS divizija.