BUGARSKA je na putu da svoju nacionalnu valutu lev zameni evrom i pridruži se bezviznoj zoni "šengena", pošto je Sofija dobila zeleno svetlo za to iz "osovine" Evropske unije, Francuske i Nemačke.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, obećali su, naime, bugarskom premijeru Bojku Borisovu tokom njegove posete Berlinu i Parizu da će pomoći Bugarskoj da uđe u Evropski mehanizam deviznih kurseva, ERM-2, što je prethodnica ulaska u evrozonu.

- S naše tačke gledišta, Bugarska bi trebalo da bude sposobna da u svemu participira što je brže moguće - rekla je Merkelova.

Makron je kazao da će podržati i bugarsku kandidaturu, koja je, inače, dugo na čekanju, za pridruživanje bezviznoj šengen zoni. Odluka o tome je odlagana zbog zabrinutosti vezane za korupciju i pravosuđe u toj zemlji. Prema Transparensi internešenelu, Bugarska je tom u pogledu najlošije ocenjena u evropskom bloku.

Bugarska, i dalje najsiromašnija država u Unije, kojoj se pridružila pre desetak godina, postavila je uvođenje evra kao prioritet u prvim nedeljama treće vlade pod rukovodstvom Bojka Borisa.


VIDIK NADE

Nemačka kancelarka je istakla da EU mora da napravi "vidik nade" za balkanski region, za koji se izgledi pridruživanja najvećem svetskom trgovinskom bloku smatraju sredstvom za smirivanje obnovljenih napetosti.