Američki komandant u Avganistanu, general Džon Nikolson izjavio je danas da se SAD moraju suočiti sa Rusijom zbog snabdevanja talibana oružjem za korišćenje protiv snaga u Avganistanu koje podržavaju SAD.

"Mi ćemo sarađivati sa Rusijom diplomatski. Mi ćemo to uraditi gde možemo, ali moraćemo da se suprotstavimo Rusiji gde je ono što radi u suprotnosti sa međunarodnim pravom ili negira suverenitet drugih zemalja", rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis koji je nenajavljeno stigao u posetu Avganistanu.

Kao primer, Matis je naveo da bi "bilo kakvo dostavljanje oružja iz strane zemlje predstavljalo kršenje međunarodnog prava".

Pored toga, na zajedničkoj konferenciji sa Matisom, komandant američkih snaga u Avganistanu, general Džon Nikolson izbegao je da detaljnije govori o ulozi Rusije u Avganistanu, ali je rekao da "ne bi osporio" da umešanost Moskve uključuje davanje oružja talibanima.

Iako su i drugi američki zvaničnici optuživali Rusiju za pomaganje talibanima, Nikolson je prvi koji je javno nagovestio da takva podrška podrazumeva pomoć u naoružanju, naglašava AP.

Ranije danas, visoko pozicionirani američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je novinarima u Kabulu, pozivajući se na informacije obaveštajnih službi, da Rusija daje mitraljeze i druge oblika oružja koje, kako tvrdi, talibani koriste u južnim provincijama Helmand, Kandahar i Oruzgan.

Rusija negira da obezbeđuje takav vid podrške talibanima tvrdeći da su kontakti ograničeni na očuvanje bezbednosti i omogućavanje pomirenja tvrdokornih verskih fundamentalista i vlade.

Matis je stigao u Avganistan u vreme kada administracija predsednika SAD Donalda Trampa razmatra strategije za tu zemlju, u kojoj talibanski ekstremisti jačaju.

On se sastao sa predsednikom Ašrafom Ganijem i drugim visoko pozicioniranim avganistanskim zvaničnicima samo nekoliko sati nakon što su ministar odbrane te zemlje Abdulah Habibi i načelnik generalštaba Kadam Ša Šahim podneli ostavke zbog napada talibama na vojnu bazu u kojoj je ubijeno 140 vojnika.