MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

KOMISIJA za borbu protiv lažne nauke Ruske akademije nauka u ponedeljak je objavila memorandum u kome upozorava građane da je korišćenje homeopatije kao alternativne medicine opasno. Istraživanja u Rusiji pokazala su da su homeopatski preparati neefikasni i da su na nivou placebo efekta.

Povod da se objavi memorandum je sve agresivnija reklama homeopatskih preparata u ruskim listovima, na kojima se, kao i u drugim zemljama, zarađuje veliki novac.

Komisija koja se bavila tim problemom osnovana je 1998. godine na predlog akademika i nobelovca Vitalija Ginzburga, čuvenog fizičara. Sada u komisiji radi oko 30 poznatijih ruskih naučnika.

Danas se u Rusiji homeopatska sredstva prodaju u apotekama ili se naručuju preko interneta. Proizvođači ih reklamiraju kao prirodne i efikasne preparate koji pomažu u lečenju protiv mnogih bolesti od prehlade do teških bolesti kao što su rak i sida.

Ruski naučnici, koji su potpisali memorandum, predlažu da se zabrani reklama za homeopatske lekove jer ona dovodi u zabludu bolesnike, kao i da se ne dozvoli njeno korišćenje u državnim medicinskim ustanovama. Nedavno je izbor homeopate Olega Epštejna za dopisnog člana Ruske akademije nauka izazvao skandal jer je on direktor kompanije “Materija medika” koja proizvodi razna homeopatska sredstva.

U Moskvi podsećaju da su prošlog novembra u Americi naterali proizvođače homeopatskih preparata da saopštavaju kupcima da njihovi preparati nisu prošli klinička ispitivanja, pa da nema ni dokaza da su efikasni. Inače, u Americi se godišnje prodaje homeopatskih preparata u vrednosti oko tri milijarde dolara. U Australiji je ministarstvo zdravlja 2015. sprovelo detaljnu analizu naučnih publikacija i zaključilo da homeopatija nema dokazanu efikasnost u lečenju 61 bolesti za koje su prodavali te kvazilekove. U Velikoj Britaniji su predlagali da se zabrani prodaja u apotekama homeopatskih preparata. Na drugoj strani, oni su dosta popularni u Francuskoj, Nemačkoj i donekle u Švajcarskoj.

Ocene iz memoranduma komisije Ruske akademije nauka nikoga ne obavezuju već imaju prosvetiteljski karakter. Ko hoće da se i dalje leči homeopatskim lekovima može da nastavi.

Mnogi ugledni ruski lekari upozoravaju da je opasno da čovek za lečenje koristi neefikasne homeopatske preparate ako za određenu bolest postoje provereni i dokazani lekovi koji su prošli klinička istraživanja i druge procedure.

Vitalij Ginzburg

KLINIČKA ISPITIVANjA

RUKOVODILAC Komiteta za zaštitu zdravlja ruske Dume Fedot Tumusov pozvao je da se provedu ispitivanja homeopatskih preparata u kliničkim uslovima.

- U Rusiji je napisano oko 200 magistarskih i doktorskih disertacija na temu homeopatskih preparata. Oni se koriste u oko 80 zemalja u svetu. Zbog toga bi bilo dobro da se provedu klinička ispitivanja i utvrdi šta oni zaista mogu da leče - kaže Tumusov.